El pacte per passar comptes amb la Federació Catalana de Natació pel Tossalet haurà d’esperar

El govern treu de l'ordre del dia el punt que havia de servir per arribar a un pacte amb la FCN. La idea era pagar les factures que la FCN reclama des de fa gairebé 20 anys a canvi dels cànons que deuen els gestors i que encara no han prescrit

Era un dels punts estrella del ple de setembre i, de fet, podia tancar una carpeta que s’arrossega des del 2005. Però torna a quedar en un calaix. El govern de Berga ha decidit treure de l’ordre del dia l’aprovació del pacte amb la Federació Catalana de Natació per resoldre les tensions que fa anys que sobrevolen la concessió del Tossalet.

La idea del govern per desencallar el conflicte era reconèixer les factures entre 2005 i 2018 (la majoria de les quals, d’abans del 2008) i pagar-les als gestors del Tossalet, és a dir, a la Federació Catalana de Natació, que fa anys que reclama cobrar-les. A canvi, la FCN pagaria, entre altres compensacions, una part dels cànons que deu (els que s’haurien d’haver pagat des del 2016). Els cànons anteriors al 2016 es donen per prescrits, però, en canvi, el govern sí que acceptava pagar factures reconegudes d’anys anteriors.

El motiu de la retirada del punt del ple -ha explicat el regidor d’Hisenda, Marià Miró, en roda de premsa- és que no han aconseguit el consens que volien amb l’oposició. Volien tirar-ho endavant amb els vots a favor de Junts per Berga i han mantingut converses en els últims dies per assolir-ho. Però el principal grup de l’oposició els ha comunicat que votaran en contra, i això ha empès a CUP i ERC a retirar el punt de l’ordre del dia.

Fonts de Junts per Berga han explicat a l’Aquí Berguedà que no hi voten a favor perquè hi ha aspectes del procediment que no veuen clars. Tampoc entenen per què no es reclama els cànons anteriors al 2016, però, en canvi, sí que s’accepta pagar factures anteriors a aquell any. En la mateixa línia, el regidor del PSC, Abel Garcia, també s’hi hauria pronunciat en contra perquè -diu- “l’aprovació no té les garanties legals per tirar endavant” i perquè ha trobat a faltar un estudi econòmic que defineixi quants diners hauria d’haver pagat la FCN des de l’inici del contracte (2003) per poder determinar si s’està segellant un bon tracte per a l’Ajuntament o no.

Preguntat pels mitjans en la roda de premsa prèvia al ple de setembre, Miró ha assegurat que el procediment “té tots els informes dels tècnics de la casa” i és “una carpeta que s’ha estat treballant durant mesos”. Per això -ha dit-, s’ha volgut aprovar amb el màxim de consens i s’ha conversat amb Junts per fregar la unanimitat. Tot i això, JxB ha dit que no i, ara, el govern continuarà converses tant amb l’oposició com amb la FCN per “millorar el que calgui” per tenir el màxim de consens.

També des del govern, Aleix Serra ha reivindicat que, tot i que els usuaris no haurien de notar res en el servei, “és important resoldre una situació en què uns reclamen als altres” perquè al final “és un conflicte i genera tensions que poden acabar afectant el servei”.

X