El contracte caducat de la neteja viària de Berga fa que l’empresa estigui cobrant el servei a cost del 2015

Aquest dijous s'ha aprovat el pagament de les factures del servei que l'empresa ha prestat des del febrer fins al juliol. Ara bé, la feina s'està pagant des de fa un any a preus del 2015, i així serà fins que no s'actualitzi el contracte

Situació complexa a Tractaments Ecològics S.A., l’empresa que fa la neteja viària de Berga. El 2015 va caducar el contracte i l’Ajuntament no l’ha posat al dia. Això fins ara ha estat un problema menor, però en els últims mesos la normativa ha dificultat la tramitació del pagament d’aquestes factures per part de l’Ajuntament… I així s’arriba als ja famosos Reconeixements Extrajudicials de Crèdit (REC), el mecanisme per aprovar, per ple, les factures de contractes caducats. S’aproven les factures sí, però seguint un procediment més lent que fins ara.

Aquest mateix dijous, per exemple, al ple de setembre, l’Ajuntament ha aprovat el pagament de les factures des de febrer fins a juliol del servei de neteja viària. Durant tots aquests mesos, l’empresa no ha cobrat pel servei que estava prestant, però sí que ha pagat les nòmines als treballadors, avançant-ne els diners. El problema més greu, però, és que, amb la nova normativa, l’Ajuntament només pot pagar el servei a cost del 2015… Com a mínim, fins que posi al dia el contracte. L’oposició ha criticat que això posa l’empresa en una pantalla delicada: des del 2015 s’ha encarit tot, però no s’estan cobrant aquests encariments, amb el risc evident que en algun moment l’empresa no pugui assumir-los i, per tant, els treballadors passin a cobrar un sou menor que el de persones que fan el mateix en altres municipis.

Tant el regidor d’Hisenda, Marià Miró, com el d’Urbanisme, Aleix Serra, han aclarit al ple que el problema està en vies de resoldre’s. Això vol dir treure el nou concurs per actualitzar el contracte de neteja viària. Això sí, Serra ha insistit que és una tasca complexa i “s’ha d’afinar molt bé”, ja que el govern té clar que, amb el nou contracte, el cost del servei serà molt més gran que el vell, precisament per aquest encariment dels costos per prestar-lo.

El regidor Serra també ha assegurat que els experts que estan redactant el nou contracte apunten que “Berga no està en una mala situació pel que fa a la neteja” i ha afirmat que els problemes per pagar el que toca i quan toca “no s’estan notant en el servei de neteja viària”.

Des de l’oposició, Ferran Aymerich, de Junts per Berga, ha recordat que el problema de pagar a cost del 2015 està “enquistat des de setembre i octubre de l’any passat” i ha demanat al govern que premi l’accelerador per posar la situació al dia. Com a mínim, per esquivar el risc que el pagament de nòmines per part de l’empresa es compliqui.

El PSC reclama un cop més un calendari per posar al dia tots els contractes caducats

Aprofitant la discussió sobre la demora i la desactualització dels preus de les factures de neteja viària, el regidor del PSC, Abel Garcia, ha recordat que l’Ajuntament “té entre 40 i 50 contractes que no existeixen o que estan extingits” i ha reclamat, un cop més, un calendari per part del govern per posar-los al dia.

Per la seva banda, el regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha defensat que es continua treballant per resoldre el fet d’haver de passar totes aquestes factures de contractes caducats per ple cada mes.

L’oposició critica que s’hagi entrat per urgència el pagament de les factures

Tant Junts per Berga com el PSC han votat en contra de la urgència que ha permès incorporar a l’ordre del dia les factures des de febrer fins a juliol per a l’empresa de neteja viària, entre altres deutes compromesos. Ho han fet perquè van rebre la documentació 24 hores abans de la sessió i entenen que no es tracta de factures sobrevingudes, sinó de deutes de fa més de mig any.

El govern, però, ha fet valdre la seva majoria per tirar endavant el punt, al·legant que és necessari pagar el que es deu a l’empresa des de fa mesos, malgrat que el procediment sigui per urgència.

X