Els concerts suspesos per Patum es faran al novembre a Berga

L'alcalde, Ivan Sánchez, avança que els concerts s'inclouran en la programació de tardor. L'Ajuntament presentarà el cartell en les pròximes setmanes, però ja ha deixat clar que aquesta vegada no serà a la plaça Cim d'Estela per protegir-se de la meteorologia

Els grups que havien de tocar per Patum però que van quedar-se amb la mel als llavis per la polèmica a la plaça Cim d’Estela ja saben quan podran tocar a Berga. Serà al novembre i l’Ajuntament té previst presentar el cartell, amb la data concreta i els horaris de les actuacions, en les pròximes setmanes. Ho ha avançat l’alcalde, Ivan Sánchez, en una roda de premsa que ha servit per presentar la marca ‘Berga, capital de comarca’ que servirà per vendre totes les activitats que passin a la ciutat fins Nadal.

De moment se sap poc més que el mes de la reprogramació. L’alcalde també ha aclarit que els concerts no seran a la plaça Cim d’Estela, l’espai on s’havien de celebrar fins que un jutge va suspendre’ls. Aquesta vegada els concerts seran en un espai interior per protegir l’organització, ja que el novembre és una època on sol ploure sovint i el risc de suspensió era especialment elevat.

Els antecedents: la suspensió sobre la botzina, durant els salts de Patum

Per Patum, Berga Residencial, la residència que hi ha a tocar de la plaça Cim d’Estela, va portar als tribunals els concerts de Patum amb la idea que el jutge obligués l’organització a limitar els decibels. En primera instància, el jutge va obligar l’organització a limitar els decibels i a fer acabar els concerts a la 1 de la matinada, com a màxim. Aquest decret va empènyer l’Ajuntament a adaptar els horaris de les actuacions de dijous per fer-les acabar a l’hora estipulada pel jutge. I hi va haver la primera víctima: el PD Siles, que no va poder actuar a la Cim d’Estela per la impossibilitat d’encabir tots els concerts abans de la 1.

Divendres l’Ajuntament va intentar recórrer la decisió del jutge i la resposta va ser encara pitjor: el jutge va decretar la suspensió dels concerts a la Cim d’Estela entenent que hi havia risc d’aldarulls per haver acabat abans d’hora. El mateix divendres, i com a solució d’urgència, l’Ajuntament -amb la complicitat de les entitats- va traslladar alguns dels concerts al Cine Catalunya, que va quedar ple a vessar. Això sí, al cinema només hi van poder actuar alguns dels grups que s’havien programat inicialment: La Fúmiga i Thug Life. Esperit de Vi i les PD Ruïnoses no van poder agafar el timó en cap moment. Cafè Trio, això sí, va poder fer l’actuació prevista, però en lloc de fer-ho a la plaça Cim d’Estela, ho va fer a la plaça Viladomat.

Dissabte, l’últim dia de festival, l’Ajuntament va decidir suspendre directament tots els concerts previstos. Estaven contractats els Pirat’s Sound Sistema, els Sense Sal, Gertrudis, Brams i el PD Toni Malé. El govern va decidir cancel·lar l’esdeveniment perquè era dia de passacarrers de Patum, les comparses passarien pel Cine Catalunya i les aglomeracions semblaven inviables de controlar.

Des d’un primer moment, l’Ajuntament es va comprometre a oferir una nova data a tots els grups que no havien pogut actuar per Patum. I en les pròximes setmanes donarà a conèixer el dia, les hores i els grups que finalment han acceptat la reprogramació.

X