L’Ultra Pirineu portarà 4.000 corredors al Berguedà, amb el retorn de Núria Picas com a gran al·licient

Creix el nombre de participants respecte a l'última edició ja que enguany es recupera la Pirineus XS, la cita infantil del cap de setmana que l'últim cop no es va poder fer per la pandèmia

Sortida de l'Ultra Pirineu del 2016. ALEIX CAMPRUBÍ / ARXIU

Els millors esportistes mundials del trail running competiran al Berguedà a la Salomon Ultra Pirineu que se celebra els dies 30 de setembre, 1 i 2 d’octubre. Enguany creix el nombre de participants d’aquesta exigent prova que passa dels 3.700 corredors inscrits del 2021 als 4.000 d’enguany ja que es recupera la Pirineu XS concebuda pels infants i que en la darrera edició no es va celebrar a causa de la Covid-19.

Hi participaran atletes de 50 nacionalitats diferents, però un dels reclams d’enguany és la participació de Núria Picas, que l’ha guanyat en diferents ocasions i que torna a penjar-se un pitrall després d’anys sense competir.

La prova té el suport i col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i l’Ajuntament de Bagà.

Aquest dimecres, el Palau dels Barons de Pinós de Bagà ha acollit la presentació de la cursa. A l’acte hi han participat Joan Oña, l’alcalde de Bagà, Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, Abel Garcia, conseller comarcal d’Esports, David Prieto, director de la carrera i Pilar Grille, regidora d’Esports baganesa.

Servei comarcal d’autobusos

El Consell Comarcal posa a disposició dels acompanyants dels corredors, i també del públic en general, un servei d’autobusos perquè els puguin anar a veure amb comoditat i sense haver de fer servir els vehicles particulars. El 2021 van utilitzar aquest servei 400 persones.

Hi ha 3 línies: la que va de Bagà a la Molina i retorn a Bagà, la de Bagà, Saldes, Gósol i retorn a Bagà, i la de Saldes al refugi d’Estasen. Aquesta darrera és gratuïta. Els tiquets es poden comprar fins al dia 30, divendres, a les 17 h. en aquest enllaç. També s’hi pot trobar informació dels horaris.

Canvis del porta a porta

El Consell Comarcal del Berguedà també s’ocuparà de dur a terme i gestionar els canvis necessaris en el servei de recollida del porta a porta al nucli urbà de Bagà  amb motiu de la cursa dissabte, 1 d’octubre. Aquest dia no hi haurà servei a tot el centre de la població. En concret els espais afectats seran les places Galceran de Pinós Raval,Catalunya, Serra Vilaró i de la Verdura  i els carrers Major, Raval, Mossèn Jaume i Calic.

D’altra banda, s’habilitaran sis punts verds on hi haurà contenidors de les diferents fraccions (orgànica, rebuig, paper i cartró i envasos) per fer la recollida selectiva. Estaran situats al Casal de la Vila, al pavelló municipal, a l’inici del carrer Jaume Espelt, -al lateral de l’església parroquial-, al camp de futbol, al Casal d’Avis (Torre de la Portella)  al carrer Raval (camí de Bagà a Terradelles) . També hi haurà una gran àrea al punt quilomètric 117 de la C-16 a l’entrada sud de Bagà amb contenidors de diferents fraccions. Els contenidors s’instal.laran el dijous 29 i es retiraran diumenge 2 d’octubre.

“Un aparador immillorable”

Josep Lara, el president del Consell Comarcal del Berguedà ha exposat que la Salomon Ultra Pirineu “és la gran cursa del Berguedà. És una activitat clau i molt important. Per nosaltres és un aparador immillorable per promocionar-nos i projectar la comarca no només en l’àmbit català  o estatal sinó internacional”. Lara l’ha posat d’exemple de la col·laboració público- privada: “tots empenyem en la mateixa direcció. És un encert com demostren els resultats”. Lara ha expressat el seu desig que la cursa “es mantingui per molts anys a casa nostra i en bon estat de salut com ara. El Consell hi serem.” El 2021, aquesta prova va generar un impacte econòmic directe al territori de 4,3 milions d’euros segons un estudi dels organitzadors fet a través de la Diputació de Barcelona.

Per la seva banda, el conseller comarcal d’Esports, Abel Garcia ha dit que ajudar a proves com aquesta que, aplega l’elit dels especialistes del trail running “forma part de la política del Consell Comarcal de donar suport a l’esport com una excel·lent eina de dinamització econòmica, un veritable motor que genera ingressos i oportunitats”. Garcia ha assegurat que el Consell del Berguedà “treballem per ser un referent també dins del món del trail running. La nostra comarca té tots els ingredients per acollir esdeveniments de primer nivell com aquest: riquesa natural i paisatgística”.

David Prieto, el director de la carrera, ha destacat que la Salomon Ultra Pirineu d’enguany arriba amb novetats com una aplicació pel telèfon mòbil perquè els corredors “es geolocalitzin” fet que permetrà “imprimir menys cartells. Això suposarà una reducció de la generació de deixalles i que cada cop siguem més sostenibles”.

X