L’Ajuntament de Berga va tancar el 2021 amb un deute de 6,5 milions, uns 700.000 euros inferior al d’un any enrere

L'oposició posa l'ull en els comptes de la residència, demana que es posi remei al dèficit actual del servei i expressa els seus dubtes sobre la situació de l'Ajuntament com a gestor

Continua la reducció del deute a l’Ajuntament de Berga. Aquest dijous el govern ha fet públiques les dades sobre l’estat dels comptes municipals a finals del 2021 i ha quedat palès que el consistori va tancar l’exercici amb un deute viu d’uns 6,5 milions d’euros. Són uns 700.000 euros menys que un any enrere.

El govern ha defensat durant el ple ordinari d’octubre que “són uns resultats molt similars al del 2020” i que “són una bona notícia perquè permet complir els objectius que ens havíem marcat”. El regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha reivindicat que el canvi de mètode per controlar els comptes de l’Ajuntament impulsat en el mandat passat “està donant els seus fruits”.

L’oposició diu que no tot són flors i violes i posa l’ull en la residència

Per la seva banda, l’oposició s’ha mostrat un punt incrèdula amb els números presentats pel govern. Junts per Berga ha recalcat que el 2021 es tanca en positiu financerament a causa de la caiguda de l’activitat: “S’han deixat de fer coses per la pandèmia i hem estalviat alguns diners”. Ara bé, el portaveu, Ferran Aymerich, ha apuntat que els números de la residència són força diferents i ha lamentat que encara no saben quina és la situació exacta de l’Ajuntament com a gestor de la residència ni tampoc l’estat dels comptes actuals per determinar si aquest 2022 anem pel mateix camí que el dèficit del 2021.

En la mateixa línia, el portaveu del PSC, Abel Garcia, ha criticat que el govern va molt tard a l’hora de posar fil a l’agulla a la gestió de la residència i ha insistit que “des del 2018 s’hauria d’haver creat la comissió d’estudi que s’ha fet ara per posar-hi remei”. Per a Garcia, “l’Ajuntament va portar la residència a la independència sense estructura d’estat” i això entén que ara porta els comptes cap a “una miopia d’anàlisi”, ja que no acaba de saber del cert si es poden considerar com a bons o no.

El govern reconeix que hi ha uns 200.000 euros de dèficit a la residència

D’entrada, des del govern, el regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha lamentat que “es vulgui embrutar els números de l’Ajuntament” i ha afegit que els números de la residència no haurien de desdibuixar els comptes generals de l’exercici del 2021 de l’Ajuntament.

També des del govern, el regidor de Municipalitzacions, Ramon Camps, ha admès -sobre la residència- que hi va haver un dèficit d’uns 200.000 euros el 2021 en els números del servei perquè els preus no s’han tocat des del 2017 i això ha fet que hi hagi pocs ingressos en comparació a les despeses que s’han generat.

A banda, l’oposició ha demanat que s’aclareixi si l’Ajuntament té competències per considerar-se el gestor de la residència, tenint en compte que el govern municipal ha demanat a la Generalitat ser acreditat com a tal. Camps ha matisat que és un tràmit que s’ha de fer sempre que hi ha un canvi en la gestió d’un servei, malgrat que el servei no hagi deixat de ser en cap cas de l’Ajuntament: “Nosaltres ens considerem gestors del servei”.

Ara bé, el mateix regidor de Municipalitzacions ha dit que el debat no hauria de ser sobre la gestió actual, sinó la situació en què quedarà la residència si la Generalitat respon negativament a la sol·licitud de l’Ajuntament per assumir-ne definitivament la gestió. Això ha encès les alarmes a l’oposició: “Li preocupa si ens donen el servei, però m’està dient que ara el tenim. Hi ha alguna cosa que no encaixa”, ha dit Aymerich.

Camps, però, ha acabat responent que creu que la Generalitat dirà que sí perquè està tirant endavant tràmits, i ho fa tractant l’Ajuntament com a gestor sense posar-hi objeccions.

X