La CUP adaptarà els Elois per millorar el tracte animal, però no farà, de moment, la consulta que vol la resta

Una moció de Junts per Berga instava el govern a plantejar una consulta popular sobre el tracte animal i l'ús de l'aigua durant els Elois. S'ha aprovat amb els vots a favor de Junts, ERC i el PSC, però la CUP s'ha abstingut i ha deixat clar que, abans de fer una consulta, intentaran aplicar a la festa els consells dels experts per millorar-la

Venen canvis a la festa dels Elois. Després d’uns mesos en què el tracte animal en la festivitat ha generat un debat públic, aquest dijous el grup de Junts per Berga ha entrat una moció al ple on demanava una consulta popular no referendària per tal que la ciutadania digui la seva sobre el tracte animal i l’ús de l’aigua en la festa. ERC, PSC i Junts hi han votat a favor, però la CUP s’ha abstingut. Així, la moció s’ha aprovat, però la CUP ha deixat clar que, tot i això, la consulta no es farà -com a mínim, ara- perquè el principal grup del govern veu que hi ha altres vies abans d’arribar a la consulta popular.

El regidor de Participació Popular i Festes, Andreu Comas, ha afirmat que “primer tenim la responsabilitat de buscar consensos” i ha recordat que aquest any ja s’han aplicat restriccions pel que fa a l’aigua i, en general, la població les ha acatat. Això sí, el regidor de govern ha admès que cal donar una volta més en el tracte dels animals durant la passada dels Elois, però ha assegurat que ja s’estan fent moviments per aplicar canvis.

Aquest mateix any -ha dit Comas- diversos experts en animals van ser a la festa dels Elois per analitzar la situació i aconsellar l’Ajuntament a prendre mesures. Aquests experts han fet un informe que diu que el maltractament animal existeix i que no se segueixen totes les normes de tracte animal vigents. També s’exposa que, en general, la població evidencia un cert desconeixement sobre el tracte cap als rucs, i això en molts casos deriva en situacions estressants per a l’animal.

Amb aquest informe sobre la taula, Andreu Comas considera que, abans de portar el cas a consulta popular, cal buscar la manera d’aplicar a la festa actual els consells dels experts. Comas confia que, si aquest any ja s’han respectat les restriccions d’aigua, l’any vinent també es poden respectar els canvis cap als animals. “Hem de donar un vot de confiança als berguedans”, ha conclòs.

Tot això, després que la resta de grups del ple hagin votat a favor de la moció de Junts per Berga. Des del grup que l’ha plantejat, Marc Marginet ha apuntat que l’acord no pretén posar el govern entre l’espasa i la paret, sinó “obrir un debat i reivindicar les consultes populars per decidir sobre les nostres festes”. Tot i l’abstenció de la CUP, Marginet ha celebrat que s’estigui treballant per aplicar canvis i ha insistit que el seu grup no veu la consulta com “una forma de rentar-se les mans sobre una decisió”, sinó com “una manera d’escoltar el poble”.

Des d’ERC, Ramon Camps ha celebrat la proposta de Junts i ha afegit que, tot i que la comissió de la festa ja treballa en aquesta línia, “un procés participatiu ens sembla perfecte per complementar-ho”. I en la mateixa línia, el PSC, a través d’Abel Garcia, ha apuntat que “quan hi ha debat al municipi, no hi ha ningú millor que l’Ajuntament per fer-lo aflorar”.

X