El nou contracte oferirà l’opció de reforçar el porta a porta al barri vell de Berga amb illetes mòbils

Representants del Consell ja ho han explicat als comerciants en reunions, tot i que fonts de l'ens matisen que només és una possibilitat per als dos primers anys del nou contracte i que s'haurà de consensuar si s'aplica o no

La recollida d’escombraries al barri vell de Berga podria reforçar-se amb illetes mòbils en hores puntuals de la setmana, un cop entri en vigor el nou contracte que el Consell Comarcal està enllestint. Aquestes illetes s’instal·larien en zones del barri durant hores i permetrien als veïns dipositar-hi els residus per fraccions, identificant-se. Fonts del Consell han confirmat que l’opció és sobre la taula, després que el president de Berga Comercial, Xavi Orcajo, hagi expressat en roda de premsa que l’ens comarcal estudia fer canvis en el model de recollida al nucli històric.

Això sí, les mateixes fonts de l’administració han matisat que en cap cas hi ha sobre la taula deixar de fer el porta a porta al barri vell. Si les illetes mòbils s’acaben implantant, seran per reforçar el porta a porta que continuarà existint a la zona. L’opció de les illetes apareixerà al nou contracte de recollida, però això no vol dir que s’acabi aplicant: és un as que l’administració es guarda sota la màniga i que, amb el contracte en vigor, l’Ajuntament i el Consell hauran de pactar si s’aplica o no. En qualsevol cas, les illetes mòbils només es contemplen per als dos primers anys de nou contracte, en el que sembla una mesura per intentar reduir els abocaments descontrolats en una zona que el mateix Consell ha definit en nombroses ocasions com un dels punts negres de la recollida.

El Consell defensa el porta a porta com a model de recollida i assegura que no es planteja deixar-lo de fer en cap dels municipis on es fa des del 2018. Els comerciants, en canvi, veuen la proposta de les illetes com “un canvi de model” i asseguren que “no és la solució”. Ho ha dit el president de la UBIC, Xavi Orcajo, en una roda de premsa on s’ha mostrat molt crític amb la gestió de la recollida de residus i la neteja de carrers del barri vell que fan el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Berga. Per a Orcajo, la solució passa per millorar la gestió que es fa de la recollida i per accions eficaces per combatre l’incivisme: “Qui fa el porta a porta el fa bé. El problema el tenim allà on no el fan”.

X