Berga Comercial carrega contra la implantació del porta a porta: “Ens han marejat. La gestió està sent nefasta”

Berga Comercial demana al Consell que aturi el procés per renovar el contracte de recollida i que, abans, s'arreglin els problemes que hi ha. També exigeixen a l'Ajuntament i el Consell que es coordinin millor: "Estem fregant el ridícul"

Una representació dels botiguers, aquest divendres, en roda de premsa. MARC CANTURRI

Bateria de queixes de Berga Comercial cap al Consell Comarcal del Berguedà i, de retruc, cap a l’Ajuntament de Berga. El president dels botiguers, Xavi Orcajo, ha convocat els mitjans aquest migdia per exposar la indignació que ara mateix es respira en el si de la UBIC per l’enquistament dels problemes relacionats amb el porta a porta i, en especial, per la situació al carrer Major i el barri vell: “S’ha convertit en un abocador”.

Els botiguers consideren que “des del primer dia hi ha hagut uns problemes que han afectat la imatge dels eixos comercials”. I asseguren que sempre els han intentat resoldre però “no ens n’hem sortit”. Orcajo té la sensació que “ens han marejat” i exemplifica que primer es van donar uns bujols de franc als establiments i ara els fan pagar, o bé l’obligació inicial de treure l’orgànica en unes bosses que, més endavant, han acabat passant a la història. Per tot plegat, entenen que “la gestió està sent nefasta” i exigeixen fer un punt i a part.

Aturar el nou contracte

El Consell té el nou contracte de recollida de residus a punt de sortir del forn. A banda de polir problemes en els punts on es fa el porta a porta, el nou contracte també suposarà la implantació d’un nou model als pobles petits. Doncs bé, Berga Comercial creu que cal aturar la tramitació del nou contracte.

Entenen que, abans, cal resoldre els problemes enquistats des del 2018: “Baixem la pilota a terra, consultem les dades i fem-ho quirúrgicament, intentant implantar el pagament per generació. Si no, tindrem un nou contracte, però els mateixos problemes i fins i tot alguns de nous”.

La descoordinació del Consell i l’Ajuntament: “Estem fregant el ridícul”

Un dels aspectes que treu més de polleguera els comerciants és “la descoordinació evident” que noten entre el Consell i l’Ajuntament. De fet, els representants dels botiguers eren presents a la reunió on cap representant de l’Ajuntament no va ser convocat per l’ens comarcal, malgrat que s’havia de parlar de la recollida a la ciutat. L’endemà d’aquesta reunió, l’alcalde va fer pujar de to el ple del Consell Comarcal i va assegurar que seria difícil “tornar a anar de la mà” amb el Consell.

Per a Berga Comercial, la descoordinació “frega el ridícul”. L’entitat fins i tot clama per un canvi de dirigents polítics: “Si els interlocutors no estan funcionant, que es canviïn els interlocutors”. Orcajo ha matisat que no demana la dimissió de ningú, “perquè no ens pertoca”, però sí que proposa un canvi de carteres tant a l’Ajuntament com al Consell Comarcal perquè la coordinació entre tots dos ens s’encamini d’una vegada.

El comerç també paga el dèficit

Orcajo també ha recordat que el dèficit del porta a porta ronda el milió d’euros i “això no vol dir que no es pagui el servei, sinó que es deixen de posar diners en altres coses”. I una d’elles entén que és la promoció econòmica, ja que -segons diu- Berga Comercial encara no ha rebut els diners que li pertoquen del pressupost del Consell i l’Agència de Desenvolupament. “No estem entenent res”, assegura.

Mobilitzacions passat festes

“El marge de maniobra ja s’ha acabat”. La UBIC no veu millores en el servei ni el compliment de les promeses fetes en l’ultimàtum que van fer a l’estiu. D’aquella reunió en va sortir un pla de xoc per acabar amb els abocaments al barri vell i una reunió cada quinze dies per fer seguiment de la situació: “A data d’avui no ens han convocat a cap reunió”, ha dit el representat dels comerços.

En el seu moment, els botiguers van amenaçar amb deixar les escombraries a la porta del Consell, si no es resolia la situació al nucli històric. De moment, però, les protestes sembla que no es convocaran fins passat festes: “Ara ve una campanya de Nadal que per a nosaltres és vital i ens interessa que funcioni molt bé. El que pugui venir ho deixarem per després de Nadal. Ara bé, no posarem fre a accions que hi pugui haver abans”.