El ple del Consell aprova rebutjar la central hidroelèctrica de la Baells, tot i l’abstenció del govern

La coalició de govern s'absté perquè hi troba a faltar informació i per deixar que els ajuntaments afectats es pronunciïn primer; però l'oposició diu 'sí' a la moció del Grup de Defensa i força el rebuig de la institució al projecte

Una de les projeccions que l'empresa impulsora fa en l'avantprojecte. CAPITAL ENERGY

El ple del Consell Comarcal del Berguedà ha aprovat rebutjar el projecte de central hidroelèctrica reversible de la Baells. Ho ha fet aquest dimecres al vespre amb els vots a favor dels dos grups de l’oposició i amb l’abstenció de tots els consellers que formen part del govern. La coalició que mana, formada per Junts, PSC i les agrupacions independents d’Avià i Bagà, ha defensat l’abstenció davant la minsa informació que hi ha sobre el projecte. Malgrat tot, amb els vots a favor de l’oposició n’hi ha hagut prou per tirar endavant una moció que el Grup de Defensa de la Natura al Berguedà va fer arribar al plenari, de la mateixa manera que ho farà amb tots els ajuntaments de la comarca.

El conseller de govern que va justificar el sentit de vot va ser Pep Llamas, de l’agrupació d’electors Bagà Endavant. Llamas va assegurar que és “molt difícil prendre una decisió” i que convé “afinar i ser molt curosos” a l’hora de pronunciar-se. El conseller va afegir que “el projecte presenta moltes mancances i obre moltes preguntes”, però va assegurar que “la moció no està suficientment documentada per poder posicionar-se ni a favor ni en contra”. A més, el conseller de Medi Ambient va reivindicar la sobirania municipal i va defensar l’abstenció per respectar-la i donar la primera paraula als ajuntaments afectats pel possible futur projecte.

L’oposició força el ‘sí’ al rebuig

Per a l’oposició, en canvi, la moció és suficient per posicionar-se. Tant ERC com la CUP van fer costat al Grup de Defensa i van rebutjar el projecte. Els republicans -per boca del conseller Isaac Lozano– van criticar que “en un projecte d’aquesta envergadura precisament el que hauria de sobrar és la informació”, van afirmar que la central no generaria cap benefici per als veïns i van posar sobre la taula que l’ACA ha demanat informes a l’empresa i que els promotors s’hi han negat: “És evident que no es volen gastar ni un cèntim fins que no tinguin clar que el projecte pot anar endavant”. El conseller Lozano també va apuntar que “si volem forçar les grans empreses a fer el que seria esperable per a la ciutadania, hem d’adoptar posicions agressives”.

En la mateixa línia, des de la CUP, Sebastià Prat va insistir en la idea que “és un projecte privat i no hi ha cap benefici de la comunitat”, i això “és una idea que ja de base no compartim”. Per tot plegat, el conseller cupaire va fer una crida a “començar a pensar en la generació d’energia des d’una perspectiva col·lectiva”.

Segons el text de la moció, s’aprova manifestar el rebuig al projecte, sol·licitar al Ministeri de Transició Energètica espanyol que desestimi el projecte “pel seu enorme impacte ambiental”, demanar a l’Estat i la Generalitat “un replantejament de les condicions per a la implantació de centrals”, i traslladar els acords al Ministeri, al Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, a l’ACA i a l’empresa promotora, Amaranta Energy S.L.

X