Unanimitat política per reclamar al Departament de Salut que posi més metges al Berguedà

S'aprova al ple del Consell Comarcal una moció del PSC que clama per portar més professionals a tota la comarca per evitar que els centres secundaris quedin sense metges en períodes de l'any

El Berguedà vol que el Departament de Salut solucioni la mancança estructural que fa que els consultoris dels municipis més petits quedin sense personal mèdic en període vacacional. Aquest dimecres el ple del Consell Comarcal ha aprovat per unanimitat una moció presentada pel PSC i, tot i que inicialment la proposta parlava només de l’Àrea Bàsica de l’Alt Berguedà, s’ha acordat parlar de tota la comarca a l’hora de traduir la moció en una queixa formal al conseller de Salut, Manel Balcells.

És habitual que, quan els metges de la comarca agafen la baixa o les vacances, els dispensaris més petits quedin sense servei mèdic i l’atenció passi a fer-se des del personal d’infermeria i els administratius. El Departament de Salut ha insistit en incomptables ocasions que el servei a tota la comarca està garantit i que no hi ha desatenció, però el xoc d’arguments amb els polítics no para de sumar episodis.

Dimecres al ple comarcal, el debat sobre la qüestió es va allargar més de mitja hora. La majoria de grups van coincidir que el fet de no comptar amb el metge de referència crea “inseguretat” i pot ocasionar “desconnexió del servei”, és a dir que alguns pacients deixin d’anar a visitar-se.

En la moció, a més, el PSC apuntava que és precisament en període vacacional quan zones com l’Alt Berguedà han de cobrir més població i quan disposen de menys efectius sanitaris a l’abast. En aquest sentit, el conseller socialista, Abel Garcia, van exemplificar que el Departament de Salut té en compte els 4.900 veïns del nord de la comarca, quan en moments com les festes de Nadal són molts més, ja que les cases rurals queden al límit de la seva capacitat.

Des d’ERC, Moisès Masanas -que també és alcalde de Saldes- va assegurar que les responsables del Departament de Salut estan fent “tot el que està en les seves mans” per resoldre-ho, però és “un problema estructural”, que “ve d’anys enrere” i que no respon a criteris polítics, sinó a “una mancança” de professionals complexa d’afrontar. Malgrat tot, els republicans van votar-hi a favor en veure-ho com una eina més per reclamar que es combati la infradotació que pateixen amb freqüència algunes zones de la comarca.

El president comarcal, Josep Lara (Junts) -també batlle de Guardiola-, va coincidir amb Masanas que no és una qüestió política, sinó un problema endèmic, i va incidir en el fet que la queixa no es limités al nord de la comarca, sinó que es fes extensiu a tota la comarca.

Aquest últim argument també va ser defensat per Antoni Chueca, de la CUP, que es va referir especialment a la zona de Vilada i Borredà. Chueca també va referir-se al creixement de la població comarcal provocat pel turisme i va demanar que no es faci distincions entre l’estiu i l’hivern, atès que en totes dues estacions cal tenir en compte l’arribada de turistes.

X