L’alcalde de Saldes, Moisès Masanas, serà el candidat d’ERC a l’alcaldia de Berga

La militància del partit l'ha ratificat aquest vespre en una assemblea a la seu que Esquerra té a la ciutat. Entoma el repte a la capital de comarca després de governar vuit anys a Saldes

Moisès Masanas serà el número 1 de la llista d’ERC a Berga en les eleccions del maig vinent. L’alcalde de Saldes ha estat escollit per la militància aquest dijous al vespre en una assemblea a la seu que el partit té al mig del carrer Major. Farà 57 anys el pròxim 27 de desembre i ve de governar dos mandats a Saldes, on ha convertit el municipi en un dels pioners al país en aprofitament d’energia.

Minuts després de la seva ratificació com a candidat, Masanas ha deixat clar que l’objectiu és “guanyar” i ha assegurat que “si no fos així, ja no ens presentaríem”. L’alcaldable no ha tingut pèls a la llengua a l’hora de dir que veu la ciutat “malament”, malgrat que ERC ha passat la darrera meitat del mandat governant amb la CUP. Sobre l’entrada al govern, Masanas ha dit que “estratègicament Berga ho necessitava per avançar”, però ha assegurat que “ERC té el pes que té dins el govern” i que, més enllà d’això, “la ciutat necessita un revulsiu i un canvi de model d’aspiració, perquè ens conformem amb poc i sembla que tenim vergonya de demanar a altres administracions”. En aquest sentit, Masanas ha encoratjat els partits a “pensar en projectes grans” i a “aconseguir-ho entre tots” perquè -diu- “això no ho aconseguirà ERC sola, o Junts sols o la CUP sola o qui sigui en solitari”.

Precisament sobre aquests grans projectes, el candidat republicà ha agafat com a bandera les polítiques que aquests dos últims mandats ha impulsat des de Saldes. En aquest sentit, ha defensat que ha aconseguit enllestir una obra de 730.000 euros per posar el dia el clavegueram, la xarxa d’aigües, les telecomunicacions i la reurbanització al nucli antic. També ha reivindicat l’aposta pels parcs solars i la cooperativa energètica local a través de la qual l’Ajuntament ha posat el sòl perquè els veïns generin la seva pròpia electricitat. Sobre això últim, a Saldes hi ha dos projectes en marxa que suposaran una inversió de gairebé 2 milions i mig d’euros. I en darrer aspecte -en les energies renovables- a Berga “hi ha molta feina a fer”.

Primer va dir que no per centrar-se a Saldes

ERC va temptejar Masanas fa uns mesos, però l’actual alcalde de Saldes va dir que no perquè volia centrar-se en el municipi on governa. “Aleshores no tenia clar que es podien encarrilar els projectes que teníem engegats”, ha admès. Fa unes setmanes se li va tornar a plantejar i va acceptar perquè en aquest període s’ha pogut anar polint el projecte municipal a Saldes i, segons diu, “ara ja està més enfocat i caminant”.

Tot i que els últims vuit anys ha estat alcalde de Saldes, Masanas assegura que dorm “300 dies a Berga i 60 a Saldes”. El nou alcaldable d’ERC va néixer a Berga, va anar-hi a escola i fa 37 anys que hi està empadronat. De fet, aquest últim fet [estar-hi empadronat] ha provocat que no s’hagi pogut votar mai com a alcalde saldenc perquè el seu vot per a les municipals era per als candidats de Berga.

Masanas és enginyer tècnic industrial, ha treballat com a cap d’àrees a Carbons Pedraforca i a Montajes Rus i, com a alcalde de Saldes, s’ha convertit en un dels homes forts del partit a la comarca. De fet, aquest últim mandat ha estat una de les veus cantants del grup republicà al Consell Comarcal, on precisament ha compartit espai amb el seu predecessor com a alcaldable per Berga, Ramon Camps.

Pas al costat de Ramon Camps

La proclamació del candidat confirma un canvi de líder republicà a la ciutat. En les últimes municipals, el cap de llista va ser Ramon Camps, actual portaveu del grup municipal. Aleshores ERC va treure dos regidors i el resultat va fer que el partit passés la primera part del mandat a l’oposició. A l’equador de la legislatura, però, CUP i ERC van arribar a un acord per governar plegats fins al 2023 i tant Camps com la regidora Dolors Tous van passar a formar part de l’executiu juntament amb els vuit regidors cupaires.

Sobre el pas al costat, Camps ha explicat que el rol de cap de llista li és “inassumible” i ha assegurat que “cal una punta de llança que pugui assumir el lideratge i que pugui arrossegar persones” i ell té “una sèrie de mancances temporals” que l’hi impedeixen.

Sobre els gairebé dos anys de govern amb la CUP, admet que ERC ha assumit unes regidories que “donaran poc per lluir” i probablement “costaran de vendre”, però ha reivindicat que, en el seu moment, van creure que calia un govern amb majoria al ple i només hi havia dues opcions: o entrar a govern amb la CUP, o donar suport a una moció de censura amb Junts i PSC.

X