El carnaval de Berga s’allarga una setmana i inclourà un correfoc als carrers del voltant del cine

L'any passat es va convertir en un festival i aquest any l'Ajuntament aposta, amb la complicitat de l'empresa berguedana Insomnia Corporation, per acostar-lo al gènere del terror

El carnaval de Berga durarà més dies i tindrà el terror com a plat estrella. Incorporar-hi el terror era una idea que feia anys que rondava pel cap dels organitzadors, però la pandèmia va fer aparcar-ho i ara s’ha pogut treure del calaix. Ho ha dit el regidor de Festes, Andreu Comas, al costat del responsable de l’empresa berguedana Insomnia Corporation, Climent Vila, que hi col·laborarà i que ha matisat que els elements terrorífics no trencaran amb la idiosincràsia de la festa: “És un dia de disbauxa i alegria i els monstres vindran amb ganes de ballar i que la gent s’ho passi bé”.

La principal novetat de l’edició, més enllà de la temàtica, és la durada. Els actes de carnaval començaran una setmana abans de l’esperada i multitudinària rua pels carrers cèntrics de la ciutat. La rua serà dissabte 18 de febrer, però una setmana abans, dissabte 11, hi haurà una jornada per fer xup-xup sobre l’esperat dia i amb un convidat molt conegut a la ciutat: el foc.

El dia 11 un dimoni es convertirà en el rei del carnaval i assaltarà la ciutat per protagonitzar una jornada carregada d’espant al Cine Catalunya, el local dels Castellers de Berga. De 5 a 6 de la tarda, el cine acollirà un passatge del terror infantil, i de 6 a 8 el passatge augmentarà les pulsacions i serà per a públic adult. Per fer el passatge, cal apuntar-se prèviament AQUÍ, ja que l’aforament és limitat.

Més tard, a les 9 del vespre, el dimoni -erigit com a rei del carnaval- es presentarà en societat i començarà un correfoc pels carrers de la zona del Cine Catalunya. El correfoc serà a càrrec dels Diables del Clot de l’Infern de Puig-reig i serà amenitzat per la xaranga Entrompats Band.

Acabat el correfoc, a partir de les 10, hi haurà un sopar amb passi de vídeos promocionals de les colles que participaran a la rua la setmana següent. L’elaboració de vídeos era una tradició cada vegada més freqüent entre les generacions participants al carnaval, i aquesta vegada -per primer cop- tindrà premi. El millor vídeo presentat tindrà un premi de 300 euros. Per inscriure’s, cal que adjuntar el vídeo al formulari que cada carrossa ha d’omplir per inscriure’s a la rua. Es pot fer AQUÍ. La data límit per fer-ho és el 10 de febrer a les 20 h. No és obligatori presentar vídeo, és a dir que les comparses que vulguin participar a la rua poden inscriure’s sense vídeo, però ho han de fer (amb vídeo o sense) abans del 10 de febrer. És una setmana abans del límit habitual fins aquesta edició.

Una baixada d’andròmines des de la plaça de Sant Joan

Una altra de les novetats d’aquest any serà la celebració d’una baixada d’andròmines i trastos diversos organitzada per l’Associació de veïns del Carrer Major. L’activitat es durà a terme el divendres, 17 de febrer, i consistirà en completar el descens, des de la plaça de Sant Joan fins al portal de Sallagosa, passant pel carrer Verdaguer.

L’esdeveniment estarà amenitzat per la xaranga Entrompats Band i hi haurà berenar per a tothom. Per participar-hi, caldrà inscriure’s prèviament AQUÍ i s’atorgaran premis en les categories següents: andròmina més terrorífica, andròmina més esgavellada i andròmina més familiar.        

5.200 euros repartits en premis per a la rua del dia 18

L’organització repartirà 6.100 € en premis: 5.200 € es destinaran al concurs de la rua i 900 € en vals comercials per a la resta de concursos del carnaval.

Pel que fa a la rua del dia 18, el recorregut s’iniciarà al carrer del Roser (a l’alçada de l’antic bar Cal Tonillo) i finalitzarà a la plaça de Viladomat.

El concurs comptarà amb un jurat itinerant i un jurat estàtic, situat davant del Mercat Municipal per avaluar les propostes participants. Per participar-hi, caldrà inscriure’s a través d’un formulari en línia disponible fins al divendres, 10 de febrer, a les 20 h (AQUÍ, on també s’ha d’adjuntar, si es vol, el vídeo pel passi del divendres anterior).

Les comparses i carrosses inscrites hauran de recollir els números d’inscripció per poder desfilar a la rua, el divendres 17 de febrer (20 h) a l’Ajuntament de Berga i hauran d’entregar obligatòriament en aquell moment la pista d’àudio de les actuacions en un llapis de memòria (durada màxima de 3 min.).

El veredicte dels premis del concurs es donarà a conèixer durant el Ball dels Cornuts, que es farà a la carpa del passeig de la Indústria i que comptarà amb punxa discos locals per amenitzar la nit (de 22:30 a 3:30 h).

Es consoliden propostes incorporades recentment

El carnaval d’enguany mantindrà els actes tradicionals, però també consolidarà diferents propostes que han estat incorporades en les últimes edicions. Pel que fa a la programació infantil hi haurà les següents activitats: una trobada escolar de l’alumnat de cicle mitjà de les escoles del municipi, el concurs de menús del dijous llarder, les activitats de dissabte al matí i el ball de carnaval infantil que comparà amb l’espectacle “De cap per avall” amb el grup AMBAUKA.

També hi haurà altres propostes destinades al públic general com per exemple: una sessió de ball dinamitzada per diversos centres esportius de la ciutat, el concurs de mascotes i plantes disfressades, l’arribada i lectura del pregó del Rei del Carnaval, la guerra de la farina que tornarà a enfrontar a carlins i liberals, la vetlla i l’enterrament de la sardina o el concurs de ploraners i ploraneres.

Àpats populars

En aquesta edició també hi haurà àpats populars. En concret, es recuperarà el sopar de carnaval que es farà el dissabte, 18 de febrer, a la carpa del passeig de la Indústria, de 20 a 22:30 h. El menú consistirà en una fideuada de calamar, costella cuinada a baixa temperatura i pastís. També s’oferiran menús amb opció vegana o sense gluten, però caldrà sol·licitar-ho, fins al 12 de febrer, enviant un correu a l’adreça electrònica labaumadelsencantats@gmail.com. Els tiquets pel sopar es podran adquirir als establiments Bar Cal Negre, Graffiti Llibreria i Ca la Clàudia, fins al diumenge 12 de febrer. El preu del sopar serà de 15 € i els grups de més de 20 persones també poden adquirir els tiquets al mateix correu electrònic esmentat anteriorment. El sopar està organitzat per la Bauma dels Encantats i Surf the Bowl.

Un altre dels àpats tradicionals serà la sardinada popular del dimecres de cendra, que es durà a terme el 22 de febrer, a la plaça del Forn. La Penya Boletaire de Berga courà 40 quilos de sardines a la brasa que es distribuiran gratuïtament, un cop finalitzat l’enterrament de la sardina.

Una festa segura i saludable

Una de les accions impulsades per promoure un consum responsable i no abusiu de begudes alcohòliques serà la dispensació gratuïta d’aigua a les comparses del carnaval abans de l’inici de la desfilada. D’altra banda, la festa comptarà amb un Punt Lila LGTBIQ+ que oferirà informació i atenció sobre violències sexistes durant el ball de dissabte a la nit. A més, el Punt Lila disposarà d’un servei itinerant durant la rua i també durant la matinada, un cop hagi finalitzat el ball.

El Carnaval de Berga està organitzat per les àrees de Festes i Joventut de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració d’Insomnia Corporation i compta amb una comissió formada per persones vinculades als Castellers de Berga, Surf the Bowl, l’Agrupació Teatral La Farsa, la Penya Boletaire de Berga, l’Associació de veïns del Carrer Major, Bergacomercial, la Bauma dels Encantats, l’Escola Municipal de Música de Berga, el Centre Esportiu Municipal El Tossalet, el Centre Esportiu i d’Estètica Corporal (CEEC), Berga Resort i el suport de la Diputació de Barcelona.

X