Els serveis socials del Berguedà tindran el seu propi espai, al carrer Pere III de Berga

Ocuparan l'antiga seu del Consell Comarcal, un local que fins ara havia acollit l'arxiu de l'ens

Els serveis socials del Berguedà ocuparan l’antiga seu del Consell Comarcal, un local que fins ara havia acollit l’arxiu de l’ens a una planta entresol del carrer de Pere III tot i que també té una entrada pel passeig de la Pau de Berga. Els operaris treballen per remodelar l’espai per encabir l’àrea de serveis socials que actualment està ubicada a la seu social de l’ens al carrer Barcelona.

Així ho han anunciat aquest dimecres, el president del Consell Comarcal, Josep Lara i la consellera comarcal d’Atenció a les Persones, Salut i Polítiques d’igualtat, Anna Maria Serra en el decurs de la visita d’obres que han fet al local. Allà han pogut comprovar la bona marxa dels treballs i comprovar in situ les línies mestres de l’actuació.

El creixement del Consell i dels serveis que presta ha provocat que l’edifici que ocupa no sigui suficient per acollir-los a tots amb comoditat. En aquest cas s’ha optat per aprofitar les antigues dependències d’oficines de l’ens amb una superfície de 136 metres quadrats perquè acullin els serveis socials que tenen unes necessitats molt específiques especialment pel que fa a privacitat.

El projecte contempla que  les noves oficines dels serveis socials comarcals disposin d’un espai de recepció, sales d’espera, una sala d’atenció amb un espai al costat per poder observar sense ser vistos, sales de reunions, una àrea de treballs dels Equips Atenció Infància i Adolescència (EAIA), del Servei Informació i Atenció a la Dona (SIAD), una zona de treball pels professionals del servei, un despatx perquè el facin servir alternativament professionals diferents durant la setmana, un despatx per la cap d’àrea i un office.

Per dur a terme el condicionament d’aquestes estances es prioritzarà la privacitat amb espais sectoritzats i ben insonoritzats. Igualment, es farà el màxim aprofitament de l’espai existent per rendibilitzar al màxim els recursos econòmics disponibles.

El cost d’aquesta remodelació és de 161.481,03 euros amb el 21% de l’IVA inclòs. El Consell preveu pagar la remodelació amb fons provinents de la Diputació de Barcelona a través del Pla General d’Inversions (PGI). Les obres tenen un termini d’execució de cinc mesos.

Preservar la intimitat i la confidencialitat

Josep Lara, el president del Consell Comarcal del Berguedà, ha assenyalat que “el creixement dels serveis que es presten ha fet que la seu hagi anat quedant petita”. Una de les àrees que han crescut exponencialment és la de serveis socials. D’aquí que l’executiu hagi decidit traslladar els serveis socials a l’antiga seu del Consell, un espai que es remodelarà i condicionarà d’acord amb les seves necessitats específiques. “D’aquesta manera l’àrea de serveis socials disposaran d’unes instal·lacions a mida i totalment renovades que els donarà més comoditat”. I, d’altra banda, “s’alliberarà un espai al seu del carrer Barcelona per altres àrees”.

Per la seva banda, Anna Maria Serra, consellera d’Atenció a les Persones, Salut i Polítiques d’Igualtat ha destacat que “hem prioritzat la qualitat del servei i això passa per aquesta aposta centrada a preservar la intimitat i confidencialitat de les persones”. A més “és necessari que els professionals tinguin un espai adequat que permeti la col·laboració i intervenció simultània i de suport de forma transversal” i alhora que s’ofereix un tracte individualitzat en un entorn adaptat als usuaris. La consellera Serra ha exposat que aquest projecte és un dels objectius d’aquest mandat i que “ara es començarà a fer realitat”.

El 2022, el Consell Comarcal del Berguedà va destinar 2.994.777,38 d’euros a l’àrea d’atenció a les persones. Dins d’aquest àmbit s’ofereixen diferents serveis a la ciutadania com són el servei de teleassistència, els serveis socials bàsics, el Banc d’Ajudes Tècniques (BAT), el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), el Servei Socioeducatiu Itinerant (SSIB), el servei de suport a les famílies, dinamització de la gent gran, inclusió, mediació, migració o igualtat.

X