El nou projecte per a la tèrmica de Cercs: dues plantes per produir energia, natura i una xemeneia-mirador pintada

L'empresa EM Spain, propietària de l'espai i impulsora fa anys de la incineradora, diu que preveu invertir-hi més de 100 milions d'euros, tot i que en els pròxims mesos afinarà la xifra calculant al detall el cost de la creació de les dues plantes de producció energètica

L’empresa Em Spain Waste and Treatment, propietària de la zona de la central tèrmica de Cercs, no tira la tovallola i continua disposada a donar una nova vida a l’espai. Fa uns mesos ja van anunciar en un comunicat que descartaven definitivament la incineradora i avui han presentat en una aula de la FUB, a Manresa, un nou projecte que confien que no trobi tantes traves burocràtiques com la incineradora. Ho han presentat a Manresa al·legant que la seu de l’empresa és a la capital del Bages i recalcant que, en el futur, quan el projecte estigui més encarrilat, vindran a explicar-lo a la comarca.

Ara hi volen fer dues plantes per produir energies renovables -una, fotovoltaica; i l’altra, per produir hidrogen verd-, un museu dedicat a l’energia i el patrimoni industrial, un hotel, un restaurant i un parc natural que creï rutes senderes i que permeti fer activitats com caminades, escalada, tirolines o observació d’animals. Tot plegat també aniria lligat a un altre canvi, el més estètic i visible des de la carretera: volen pintar la torre de refrigeració de l’antiga central, l’emblemàtica xemeneia, dibuixant-hi elements típics de la zona i convertint l’actual color gris en una amalgama cromàtica. A banda del canvi estètic, també volen col·locar un ascensor al costat de la torre perquè els visitants puguin accedir al capdamunt, on s’habilitaria un mirador.

“Podíem donar les claus a la comarca o pensar una alternativa”

El gerent d’EM Spain, Lluís Basiana, ha explicat als mitjans de comunicació que les traves que van trobar en la idea de la incineradora, els ha fet replantejar el projecte. “Nosaltres pensàvem en un futur industrial per a la zona i vam veure que la comarca anava més cap a l’oci i el lleure, i hem fet un nou projecte per adaptar-nos-hi”, ha dit. I ha afegit que “podíem donar les claus a la comarca o pensar una alternativa”.

La nova fórmula suposaria, sense comptar les plantes de producció d’energia, una inversió de 24 milions d’euros. Aquests diners haurien de servir per crear el parc de natura, el museu, l’hotel, el restaurant, un edifici d’oficines i un altre espai dedicat a la formació. Els promotors, però, aprofitaran els pròxims mesos per afinar al detall el cost de les plantes de producció, tot i que ja avancen que la inversió total s’enfilarà per sobre dels 100 milions d’euros.

Lluís Basiana, durant la presentació del projecte per a la central, a Manresa. MARC CANTURRI

Reconvertir antics edificis

Segons han explicat els promotors, volen reconvertir les antigues edificacions de la central: les antigues oficines de la central passarien a ser la seu central de control del parc, mentre que l’antic edifici de tallers seria el museu. Aquest museu està pensat per “donar una visió històrica i comparativa de la producció d’energia en cada època, avaluant els avenços tecnològics”.

També es pretén transformar l’espai on hi havia la turbina de la central en un espai d’aprenentatge i formació sobre energies. Pel que fa a l’hotel, la idea és aprofitar la sala de calderes antiga. Tindria capacitat per unes 50 habitacions i seria molt a prop del nou restaurant amb mirador, projectats a l’antiga torre de refrigeració de la tèrmica.

El coll de la xemeneia no es reconvertirà en res, només es vol pintar i complementar amb un ascensor que permeti accedir al capdamunt i observar el paisatge i l’interior del coll.

El parc d’energia

L’extrem nord del parc acolliria dues instal·lacions de producció i emmagatzematge d’energies renovables. La planta d’hidrogen necessita electricitat i aigua per funciona. Basiana ha explicat que l’electricitat es traurà directament de la planta fotovoltaica que hi haurà a la zona. Ocuparà 4 hectàrees i tindrà unes 8.000 plaques solars.

Pel que fa a l’aigua, el gerent d’EM Spain Waste and Treatment assegura que la central té la concessió d’un aqüífer molt important que hi ha a la zona. En concret, detalla, té l’autorització d’ús de 3 milions de metres cúbics. Basiana assegura que el projecte “només requeriria entre el 10 i el 15% d’aquesta aigua”. “Encara no tenim el projecte fet, però part d’aquesta aigua tornarà al riu. Ara és un any especial de sequera, però no hi ha d’haver cap problema. Si hi ha algun problema en aquest sentit, regalarem les instal·lacions als ecologistes”, subratlla.

L’Ajuntament de Cercs i el Consell n’estan al cas

I és que als promotors els preocupa més aviat poc l’oposició al projecte. Confien que el nou projecte, això sí, encaixi més que la incineradora. I asseguren que fa mesos que tant l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, com el govern del Consell Comarcal n’estan al cas. De fet, als promotors els agradaria que el seu projecte pogués casar amb altres iniciatives de la zona com el pla especial de la Baells o el parc regional que s’ha impulsat entre quatre municipis, Cercs, Fígols, Vallcebre i Castellar del Riu.

X