Els helicòpters d’emergències podran enlairar-se i aterrar a Berga de nit a partir del 2024

El Departament de Territori incorporarà l'heliport de Berga a la xarxa d'infraestructures preparades per operar vols nocturns. En els pròxims mesos s'invertiran 200.000 euros a posar-hi il·luminació i millorar els accessos

Els helicòpters que fins ara només poden operar de dia a Berga, a partir de l'any vinent també ho podran fer de nit. TERRITORI

Berga es convertirà en un dels principals punts de referència de rescats aeris a la Catalunya central a partir de l’estiu del 2024. L’heliport de la capital del Berguedà, a tocar del parc de bombers, s’adaptarà perquè a mig any que ve pugui donar servei a vols nocturns del SEM o de cossos com Bombers, Mossos o Agents Rurals. Ara per ara, els heliports de 24 hores més propers són a l’hospital de Puigcerdà i al d’Igualada. Ni Manresa ni Vic en tenen.

Tots els heliports preparats per rebre i activar vols nocturns a Catalunya, incloent-hi el de Berga, que entrarà en funcionament l’any 2024. GENCAT

El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha dit des de l’heliport de Berga que l’adaptació de la infraestructura per poder funcionar de nit és “estratègica”. En aquest sentit, Fernàndez ha destacat que Berga està en “un punt clau en l’àmbit de rescat”. L’heliport berguedà és a tocar de la muntanya i això donarà més marge de maniobra al helicòpters que operin: “Com menys pes de combustible tenen, més capacitat de maniobra tenen en un rescat”. Fernàndez també ha defensat que els vols nocturns són especialment importants a Berga per l’escassetat d’alternatives terrestres i per la complexa ubicació geogràfica de la zona.

Ara mateix, l’heliport de Berga funciona per a operacions d’emergència de dia. Perquè també s’hi puguin fer enlairaments i aterratges nocturns s’hi invertiran 200.000 euros que serviran per instal·lar-hi sistemes d’il·luminació i emergència, a més de millorar els accessos. Les obres també preveuen un nou dipòsit de subministrament de combustible perquè s’hi abasteixin els diferents serveis aeris d’emergència que hi operin.

Juli Fernàndez, a l’heliport de Berga, entre l’alcalde de la ciutat i la delegada del Govern a la Catalunya central. TERRITORI

El sistema sanitari ho celebra

Les millores a l’heliport de Berga permetran reduir el temps d’evacuació de malalts a l’hospital i també reduir els tempos per traslladar-los a hospitals més grans. A la vegada, també obre una nova finestra, nocturna, per poder portar professionals especialistes en poc temps a la comarca, en cas que hi hagi una emergència que ho requereixi. Fins ara ja es podia fer de dia, però a partir de l’any que ve també es podrà fer de nit.

La gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Alba Oms, ha destacat que la millora de l’heliport és “un pas més en l’aposta assistencial que el Departament fa al Berguedà” i que va en sintonia amb el que ja s’està fent a les noves Urgències de l’hospital de Berga i la base del SEM.

Oms també ha destacat que Berga ha estat una prioritat dins la Catalunya central a l’hora de triar quin heliport s’havia d’adaptar per ser utilitzat les 24 hores. De fet, a la Regió Sanitària només n’hi ha un altre, a l’hospital d’Igualada. I el segon serà a Berga per l’especificitat de la zona i la dispersió dels nuclis urbans que hi ha, segons ha conclòs la gerent zonal.

X