El xoc d’arguments entre polítics i empresaris evidencia el fracàs del pacte per a la reactivació al Berguedà

El Consell Comarcal defensa que s'han executat accions consensuades, tot i que admet que no s'ha fet al ritme desitjat pels empresaris; l'ACEB reconeix que el ritme ha estat frustrant, però hi afegeix altres ingredients que l'altra banda nega

Representants de l'ACEB i el Consell Comarcal, a Avià, durant la presentació d'una edició de Firhàbitat. ACEB

Per a una banda de la taula, tot anava sobre rodes. I per a l’altra, el carro feia temps que se n’estava anant pel pedregar. Aquesta és la conclusió més evident que s’extreu del trencament del pacte per a la reactivació que l’ACEB va anunciar a finals de la setmana passada.

El president del Consell creu que s’ha complert “al peu de la lletra”

La reacció des del Consell ha estat per boca del seu president, Josep Lara, que ha dit a l’Aquí Berguedà que entén que els empresaris se sentin decebuts amb els ritmes de l’administració, però ha defensat que, fa un any, es van apartar 300.000 euros per a accions per a la reactivació, se n’han gastat més de 200.000 i la resta s’esperen invertir en els pròxims mesos. “Són accions que es van pactar amb la comissió, on també hi havia empresaris, i tot s’estava executant al peu de la lletra”, segons ell.

Sota el parer del president comarcal, “s’ha treballat molt” per tirar endavant les accions. Al·lega que invertir més de 200.000 euros en accions menors “no és ni fàcil ni ràpid a nivell de contractació per a una administració”. Lara recorda l’estirada d’orelles que l’empresariat va fer a finals del 2021, assenyalant-lo directament i retirant-li la confiança com a interlocutor, i admet que la pressió va accelerar els tempos i que la seva resposta va ser apartar els 300.000 euros en el següent ple.

Desil·lusió empresarial: “Han mantingut els vicis de sempre”

Els empresaris, en canvi, al·leguen que el seu desànim no només té a veure amb si s’han executat o no les accions, ni en com de ràpida ha estat l’execució, sinó amb el fons del procés. Estaven “il·lusionats amb un canvi estructural” i amb un sector públic i un sector privat que remessin per primera vegada en la mateixa direcció, pactant cada moviment i seguint una estratègia conjunta. I, a la pràctica, s’han trobat amb un sector públic que “ha mantingut els vicis de sempre” i que “ha actuat només quan la pressió de fora l’ha obligat a fer-ho”.

Tampoc els convenç el funcionament de la comissió de seguiment del pacte. “Havia de ser una comissió de seguiment i no s’han passat comptes de cap de les accions que s’han executat aquests mesos”, critiquen fonts de la junta de l’ACEB, a l’Aquí Berguedà. També retreuen que s’han executat accions menors que es van consensuar, però que se n’hi han encaixat altres que l’administració ja feia pel seu compte abans. I això entenen que fa “perdre sentit” al pacte, perquè difumina el concepte de caminar cap a una mateixa direcció i generar canvis.

Per a la patronal, el pacte no avança “ni amb la velocitat ni amb l’eficiència que li pertocaria”. Senten que a l’altra banda de la taula, els polítics encara se’ls miren amb cert recel. Insisteixen que la seva meta no és entrar a l’esfera pública, però sí aconseguir “una col·laboració sincera entre públics i privats”. I, amb els actors que s’han trobat davant, no han vist “ni el canvi de mentalitat necessari ni una voluntat real d’aconseguir-ho”.

I ara, què?

Des del Consell, Lara insisteix que la feina de l’ens ha estat contínua des del ple dels 300.000 euros i que se’n farà balanç quan correspongui. I considera que el pas al costat de l’ACEB és el resultat d’una “falta d’entrenament i de saber treballar plegats, públics i privats”. Confia que, en el futur, es puguin tornar a trobar punts d’unió, però creu que “cal treballar més a la una i tenir més confiança en els uns i els altres”.

Els empresaris, per la seva banda, recalquen que es desmarquen del pla general perquè no se’ls vinculi més en un procés del qual no se senten partícips ni actors reals. Això sí, asseguren que quan hi hagi “lideratge clar i governança per poder executar el que vam posar sobre la taula”, no posaran cap inconvenient a tornar-s’hi a sumar. Fins aleshores, donaran suport a les accions menors que ho requereixin i que encaixin amb els seus propòsits, però es desvinculen del tot de l’estratègia econòmica que s’està definint des del sector públic.