David Font es desmarca de “les estratègies de partit” i es presenta com a independent a Gironella

La fórmula escollida és 'Més x Gironella' i no penja ni del paraigües del PDeCAT (el partit on milita el candidat) ni de Junts (el partit que va fer de paraigües al grup en les últimes eleccions)

Mes x Gironella. És la fórmula que ha escollit, finalment, l’actual alcalde del municipi, David Font, per concórrer a les eleccions del 28 de maig. El mateix Font va aclarir fa unes setmanes a l’Aquí Berguedà que tenia dues opcions sobre la taula: presentar-se com a agrupació d’electors o bé acollir-se al paraigües del partit on milita, el PDeCAT. I al final s’ha decantat per la primera via, amb la idea de formar una candidatura independent, que defugi de les polítiques dels grans partits i que serveixi per propiciar un consens ampli, tant a Gironella com a nivell comarcal.

Font ha presentat la fórmula aquest dimarts al matí en una atenció als mitjans de comunicació a l’Espai Santa Eulàlia de Gironella. Ho ha fet acompanyat del regidor gironellenc i actual president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, que també serà a la candidatura, i de dues noves incorporacions, Jordi Macià i Ramona Sáez.

L’actual alcalde ha afegit que, dels nou regidors del govern, cinc formen part de la llista de titulars, tres van de suplents i un aquesta vegada no s’integra a la candidatura. Més x Gironella presentarà una llista amb 11 titulars i 7 suplents. En total, hi haurà 10 noves incorporacions: una persona que ja havia format part de candidatures anteriors liderades per David Font i 9 que debuten en una cursa electoral. Font ha preferit reservar-se els noms, que demà seran públics.

El candidat l’ha definit com “una de les llistes més heterogènies i potents que hem presentat mai” i ha celebrat que l’agrupació d’electors (i el fet de desmarcar-se de qualsevol partit) li ha permès atraure com mai abans persones de diferents sensibilitats amb una mateixa idea: “Treballar per Gironella i implicar-se en el dia a dia del municipi”.

Un procés silenciós per “fugir de les especulacions”

Aquest dilluns el mateix Font va anar a registrar la candidatura als Jutjats de Berga. Ell mateix ho va penjar a les seves xarxes socials. Avui dimarts ha fet pública la fórmula i demà, dimecres, la seva llista -com la resta que s’hagin presentat arreu del país- sortirà publicada al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOP).

Font ha justificat que ha volgut esperar “el màxim” per fer-ho públic “per fugir de les especulacions” i “per no contribuir a decisions d’altres persones”. De fet, Més x Gironella ha hagut de recollir signatures per poder-se presentar, però només en necessitava 37 i ho ha fet sense fer massa soroll, en secret, tirant de contactes pròxims dels integrants de la llista.

“No ha estat una decisió fàcil per a mi”

L’alcalde gironellenc ha admès que la decisió personal no ha estat senzilla. David Font continua militant al PDeCAT i, de fet, ha sondejat fins fa pocs dies la possibilitat d’emparar-se a la fórmula Ara Pacte Local que la formació ha creat per concórrer als comicis. Al final, però, ha decidit desmarcar-se’n per donar un missatge des del municipalisme: “Moltes de les estratègies dels partits a nivell nacional no encaixen amb les necessitats del món local. I a vegades és necessari posar per davant el projecte local, més que el de partit”.

Font també ha reconegut que la idea del PDeCAT no és l’única que se li ha posat sobre la taula. Ha assegurat que ha tingut ofertes de diverses formacions, però les ha acabat refusant per reivindicar “el caràcter local” de la seva proposta i la vocació de generar consens, més enllà de les sigles.

Amb objectius comarcals

Aquest últim objectiu, que parteix de les fites que es marquen a nivell local, també creu que s’ha de poder replicar a nivell comarcal. Font ha negat que es vulgui postular com a president del Consell Comarcal del Berguedà, ja que entén que és una etapa que ja va tancar en el seu moment. Però sí que reconeix que està mantenint converses amb altres agrupacions d’electors de la comarca per sumar esforços i tenir un pes important al ple berguedà.

“Si nosaltres hem estat capaços d’unir gent molt diversa, que vota coses diferents però que creu en un projecte potent i comú per al municipi, crec que a la comarca també ha de ser possible i necessari”, ha dit Font. I ha afegit que és imprescindible “recuperar l’entesa amb les entitats, la ciutadania i el sector privat” a nivell privat.

Fa quatre anys, els vots de la llista liderada per David Font a Gironella van donar dues cadires al ple comarcal a Junts. El resultat no va servir al partit per ser la força més votada a la comarca, però sí que va deixar un escenari amb múltiples opcions de govern i precisament amb les agrupacions d’electors amb la clau per resoldre-ho a les mans. Al final els independents es van decantar per fer govern amb Junts i PSC, per deixar ERC i la CUP a l’oposició. Però aquesta vegada els vots de Gironella comptaran per una altra banda, i la incertesa sobre el dibuix final creix una mica més.

X