La CUP omple la plaça Viladomat i treu pit de la gestió: “La història ens diu què passa quan governen els altres”

Els guanyadors de les dues últimes eleccions a Berga defensen el canvi que ha fet la ciutat des que governen i omplen el capdamunt del Vall en l'acte més concorregut de la campanya a la ciutat.

La CUP ha tret tota la carn a la graella per tancar campanya a Berga. De fet, l’acte de tancament a la capital del Berguedà ha estat també la cloenda nacional del partit. Això ha omplert la plaça Viladomat de cares conegudes de l’òrbita cupaire a nivell de país, com Anna Gabriel, David Fernández o la candidata per Barcelona, Basha Changue. Això sí, tot i la presència de militants d’arreu del país en les primeres files, gran part del públic que ha omplert el capdamunt del Vall era local. Tots s’han col·locat al voltant d’una tarima circular, on ha actuat La Fera Ferotge i el grup berguedà Trinxats!, entre parlaments i al final de l’acte.

Les encarregades de projectar la tasca de la CUP a Berga han estat les dues persones que lideren la llista que diumenge serà a les paperetes dels col·legis electorals: Ivan Sànchez i Rosa Rodríguez. Aquesta última ha repassat els vuit anys de feina de govern que entenen que els avalen i els ha lligat amb promeses, mentre que Sànchez ha explicat “la història que ha portat la ciutat on és”.

Les promeses

Rosa Rodríguez ha defensat la rasa dels Molins com a ubicació per a l’estació per “imaginar un nou futur per a la plaça de la Creu”. Ha destacat que la CUP ha fet “la inversió pública més gran de les últimes dècades al barri vell” i ha garantit que tindrà continuïtat, si aconsegueixen la revàlida, amb la transformació de la plaça de les Cols i la rehabilitació de l’edifici del carrer del Balç. També ha detallat altres projectes per al proper mandat, com el parc per a joves a l’antiga piscina del Lledó, la renovació de la gespa del camp de futbol, la recuperació dels edificis de Queralt després del litigi amb Inberga Tur o la segona fase de desenvolupament del polígon de la Valldan.

Rodríguez, això sí, també s’ha referit a “aquelles coses que no necessiten de diners i que no ocupen grans titulars”. Segons ha dit, per al proper mandat és important “facilitar que les persones, entitats i administracions parlin i es comuniquin entre elles”. I per això proposa crear un consell municipal de salut, amb representants de l’hospital, l’ambulatori i les farmàcies, i també una taula que consensuï polítiques educatives, amb la implicació dels centres.

Ivan Sànchez tira d’història

L’actual alcalde i candidat a la revàlida, Ivan Sànchez, ha agafat la paraula per radiografiar el tomb que entén que la CUP ha fet a l’Ajuntament. Sànchez ha apuntat que “tothom que es presenta a les eleccions ho fa amb bona fe, perquè estimen Berga, però la història ja ens diu què passa quan no governa la CUP“. I és en aquest punt on Sànchez ha recriminat als governs anteriors al cupaire “una mala política urbanística que va fer que Berga creixés cap a fora, oblidés el barri vell i caigués en mans d’especuladors”. Això -diu- “poc a poc s’ha anat revertint, però encara hi ha molta feina a fer”.

Sànchez també ha retret que en el seu moment es creessin urbanitzacions “a tort i a dret”, però ha deixat clar que ara la CUP les acabarà “per dignitat” perquè “és el que ens toca”. El candidat s’ha referit a l’hospital i al traspàs a la Generalitat que s’ha culminat amb la CUP manant a la ciutat. En aquest punt, ha reivindicat -emocionat- la feina de la seva predecessora: “Sense la Venti no seríem aquí”. I ha conclòs que, ara, “els accessos a les noves Urgències arribaran, malgrat que un intoxicador vulgui dir que no”.

L’alcaldable s’ha referit també a les obres a la Torre de la Petita i a les llambordes de la ronda Moreta com a exemples de recuperació de patrimoni. I ha avançat que “ja hi ha diners per actuar en portals i muralles”.

Tampoc ha passat per alt el deute: “Sé que molta gent no vol que parlem del deute, sé que a molta gent li fa molt mal que hagi sigut la CUP qui l’eixugui, però ja hem eixugat un 70% dels gairebé 21 milions que ens vam trobar a l’arribar a l’Ajuntament”. I un últim retret, aquesta vegada, cap al Consell Comarcal: “Hi ha una administració que juga en contra de Berga. Ha donat l’esquena en moltes subvencions a la capital, no han complert amb el porta a porta. no ens han convocat a reunions… Però el que els fa més mal és que la CUP sigui l’únic projecte que ha fet programa comarcal”.

El candidat ha tancat discurs defugint de demanar el vot, però afirmant que ell votarà “pensant en els que hi són, els que vindran i, sobretot, els que no hi són”. I s’ha acabat referint a Pep Isanta. Aquest cap de setmana, coincidint amb les eleccions, farà 18 anys de la seva mort.

Anna Gabriel i David Fernández defensen l’opció CUP per a tot el país

Abans dels parlaments sobre Berga, Anna Gabriel i David Fernández han pujat a l’escenari per fer el darrer discurs nacional de la CUP en aquesta campanya. Gabriel ha recordat que, anys enrere, ningú creia que la CUP arribaria a governar enlloc: “El tems ens ha donat la raó i hem anat als ajuntaments a fer el que ja fèiem al carrer”. La cupaire ha afegit que la clau de l’èxit és “que som les mateixes” i “no tenim res més que la gent i el poble organitzat”.

Per la seva banda, David Fernández, ha reivindicat que “la CUP no està en campanya dues setmanes, sinó que ho està de fàbrica, i el dia 29 seguirà”. I ha afegit que “la CUP lluita al carrer, porta a porta, carrer a carrer, com quan ho va fer davant l’auge de Plataforma per Catalunya”. I ha acabat dient: “No estem on volíem, però tampoc som on volien ells. Han passat cinc anys [des de l’1 d’octubre] i seguim dempeus”.