La CUP guanya les eleccions a Berga per tercer cop consecutiu

Els cupaires freguen els 1.900 vots i tindran sis regidors al ple. En perden dos respecte al 2019 i no fan majoria amb ERC, que es queda amb 2. Junts tindrà quatre cadires al ple; el PSC, tres; i BeGI, dues.

Victòria de la CUP a Berga, per tercer cop consecutiu. En unes eleccions on la participació ha caigut 16 punts (de gairebé el 68% a menys del 52), els cupaires han perdut uns 1.500 vots i dos regidors, però han tornat a ser la llista més votada. La CUP tindrà 6 cadires al ple i la segona força, Junts, en tindrà 4, després de perdre uns 900 vots respecte a fa quatre anys. ERC també ha perdut vots, uns 200, però manté les dues cadires al plenari. En canvi, el PSC triplica els regidors -passa d’1 a 3- i supera els 1.000 vots, 300 més que el 2019. L’agrupació d’electors Berga Grup Independent entra en escena, amb dos regidors i amb més de 800 vots.

L’escenari queda molt més fragmentat del que ha estat aquests quatre anys. D’entrada, la CUP i ERC -que han governat amb majoria des del 2021- ja no sumen més de la meitat del ple. Una reedició del pacte els donaria 8 de les 17 cadires del ple, mentre que un tripartit entre Junts, PSC i Berga Grup Independent en sumaria 9.

Eufòria al Casal Panxo

La CUP ha seguit el recompte des del Casal Panxo. En la primera fase de l’escrutini, hi ha hagut minuts de dubtes sobre si la CUP s’estabilitzaria en els sis regidors o bé en perdria un. Els dubtes s’han esvaït a partir de la meitat del recompte, amb el candidat, Ivan Sànchez, a primera fila, al costat de l’actual regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, i de l’exalcaldessa, Montse Venturós.

Amb el 100% de l’escrutini projectat a la pantalla habilitada al Casal, Venturós ha esclatat: “Hem guanyat”. I l’actual alcalde, Ivan Sànchez, s’ha fos en una abraçada amb la seva predecessora, entre aplaudiments i crits. Minuts abans, per cert, el casal també havia vibrat amb la certificació de les victòries de la CUP a Olvan i Casserres, amb majoria absoluta.

“A tot arreu on s’ha presentat, la CUP ha guanyat”, ha exclamat Sànchez al final de la nit. El número u de la llista ha destacat la fita de guanyar per tercera vegada i ha assegurat que “el poble ha parlat clar”. Sànchez ha recalcat que “no hi ha hagut cap mena d’empat tècnic” i entén que la CUP està avalada per mantenir la vara. Ara -diu- començarà converses amb quatre dels cinc grups amb representació. No té previst negociar pactes de govern amb el PSC, tal com ja va avançar el candidat en els debats, per la seva implicació en l’aplicació de l’article 155.

Junts convida la CUP a “prendre la iniciativa”, però no descarta cap escenari

A la seu de Junts, hi imperava la prudència. El candidat, Ramon Caballé, ha felicitat la CUP pel resultat i ha convidat els guanyadors de les eleccions a “prendre la iniciativa” a l’hora d’intentar formar govern. Caballé diu que es reunirà amb la militància i amb les persones que s’han implicat en la cursa electoral en les pròximes hores. Però ha deixat clar que els primers passos per formar govern els ha de fer la CUP.

“Han de sortir a pactar d’inici. S’han d’iniciar unes converses i veurem què passa. Continuo sent partidari que governi la llista més votada, però a la CUP li ha quedat un consistori on caldrà negociar amb tothom”, ha dit Caballé. Això sí, ha afegit que “si la CUP no és capaç d’articular una majoria o convèncer una part de l’oposició per l’abstenció, veurem què farem”.

Caballé no ha amagat que, ara mateix, no veu amb mals ulls ser el cap de l’oposició davant un govern en minoria, “defensant el projecte de Junts i fent-lo valdre per fer acords que hi casin, com ja hem fet en alguns casos d’aquest mandat”.

El PSC pressionarà per un tripartit que deixi la CUP i ERC a l’oposició

Al PSC la caiguda de la participació no li ha fet mal. Els socialistes superen els 1.000 vots i s’enfilen fins als 3 regidors, dos més que els últims quatre anys. Seran al ple Marc Ortega i Ariadna Herrada, al costat d’Abel Garcia. Aquest últim ha deixat clar que continua defensant “el canvi en positiu” i això entén que passa per relegar els partits que han manat fins ara. Assegura que negociarà amb Junts i BeGI per fer tripartit de govern: “Per suposat. Ho veig claríssim”. I ha retret a la CUP que l’hagi vetat d’entrada a l’hora de pensar en pactes.

Vinyes dona per “més que complert” l’objectiu

A la seu de Berga Grup Independent es respirava una eufòria més gran que, fins i tot, al Casal Panxo. Els independents donen per “més que complert” l’objectiu d’aquestes eleccions: “No n’hem tret un, sinó dos. I ho hem aconseguit sense el recolzament de cap partit. Només amb el de la ciutat”, ha dit la número u de la llista, Judit Vinyes.

Sobre l’articulació de pactes, Vinyes entén que “és molt d’hora per parlar d’això” i defensa que “ara volem gaudir del resultat” perquè “som la quarta força política a Berga i hem quedat per davant de partits que fa molts anys que existeixen”.

ERC fa autocrítica: “No hem estat capaços de motivar la gent que ens podia votar”

ERC també perd suport a les urnes, però manté els dos regidors que té des del 2019. El candidat, Moisès Masanas, reconeix que “no és el resultat que volíem” i ho atribueix a la tendència que s’ha vist a la resta de la comarca: “Penso que no ens ha ajudat la conjuntura del Govern”. A banda, Masanas es mostra autocrític: “No hem estat capaços de fer una campanya que motivi la gent que podia votar-nos”.

Sobre pactes, s’ha obert a negociar amb qui compri les bases del seu programa. Amb la CUP no sumen majoria i n’és conscient: “En podem parlar, però si els altres volen sumar, poca cosa hi ha a negociar… Hem d’acabar de veure com queda tot plegat”.