ERC guanya al Consell Comarcal per primer cop, però la presidència dependrà de David Font i Patrocini Canal

Els independents, tant Més per Gironella com Som Avià, tindran la clau de govern. Berga Grup Independent queda fora del ple comarcal, tot i superar els 800 vots a la capital.

ERC serà la força amb més pes al proper ple del Consell Comarcal del Berguedà. Tot i perdre la vara en municipis importants com Puig-reig, Bagà o Casserres, els republicans mantenen les sis cadires que han tingut els últims quatre anys al ple comarcal. En canvi, Junts -que era primera força, amb set consellers- en perd dos i es queda amb 5, en un segon esglaó de representació.

La CUP, que s’ha endut les eleccions als tres llocs on s’ha presentat (Berga, Casserres i Olvan), manté les tres conselleries que tenia fins ara. I el PSC, que aquests últims quatre anys ha tingut una única cadira, ara en tindrà dues.

Les forces independents tenen la clau de govern

Ni ERC i la CUP ni Junts i PSC sumen majoria absoluta. Són els dos blocs que han mostrat més afinitat durant la campanya electoral. Per tant, com era previsible, les agrupacions desmarcades dels partits tradicionals tindran la clau per decidir qui governa. Fins ara hi havia dos consellers independents, Patrocini Canal (Som Avià) i Pep Llamas (Bagà Endavant). Canal manté la cadira que ha tingut des del 2019, gràcies a la seva contundent victòria a Avià, però Llamas que continua sent tercera força a Bagà queda fora del ple. En canvi, qui entra amb força i amb segell propi a la corporació comarcal és Més per Gironella, l’agrupació que David Font ha creat per presentar-se a les eleccions com a independent i que s’ha quedat amb totes les cadires del ple de Gironella.

La CUP i ERC plegades sumen 9 conselleries, com els últims quatre anys. I Junts i PSC en sumen 8. Per tant, el posicionament dels dos consellers de Més per Gironella i del representant de Som Avià serà, altra vegada, determinant.