Injecció de diners històrica per millorar l’atenció de la salut mental al Berguedà

La Generalitat aprova concertar els serveis de Club Social i Prelaboral de la Fundació Horitzó. Són dos serveis que la fundació ja oferia i assumia amb fons propis, però que ara s'enfortiran, crearan llocs de treball i arribaran a més usuaris gràcies al finançament del Departament de Drets Socials.

Aportació econòmica històrica per a l’atenció de la salut mental al Berguedà. La Generalitat ha aprovat concertar els serveis de Club Social i Prelaboral de la Fundació Privada Horitzó del Berguedà. És una de les notícies de l’any a la comarca en clau social. La fundació ja donava aquests serveis, però els assumia com podia amb fons propis, i feia anys que reclamava el finançament públic a la Generalitat. Ara el Departament de Drets Socials ha aprovat el concert i destinarà uns 265.000 euros cada any a finançar els dos serveis.

“Són serveis que ja oferíem, però que no podíem donar amb la qualitat que mereixen”, ha reconegut la directora de la Fundació Horitzó, Eva Sànchez. L’entitat “arribava on podia i com podia” i ara, no només podrà estabilitzar els professionals que tenia contractats per oferir els serveis, sinó que podrà créixer. Sànchez ha explicat que “hi ha persones esperant per poder accedir als serveis” i ha celebrat que la implicació de la Generalitat permetrà “arribar a més usuaris i crear nous llocs de treball per oferir una millor atenció”.

De quins serveis es tracta?

El Club Social és un programa de suport a la integració i inserció comunitària
mitjançant el lleure adreçat a persones amb malaltia mental per tal de crear i estimular
vincles relacionals i lluitar contra l’estigmatització social. En aquest paraigües, s’hi inclouen activitats com sortides al bosc, al gimnàs, tallers, lectures en veu alta, etc.

El Servei Prelaboral promou la integració laboral de les persones amb malaltia mental mitjançant l’aprenentatge d’habilitats socials i laborals bàsiques durant un període de temps determinat. S’hi inclouen tallers manuals, visites a empreses o l’acompanyament en el procés de trobar feina, entre altres.

“Hem fet una mirada a mitjà i llarg termini”

La directora general de Serveis Socials de la Generalitat, Mariona Homs, i la directora general de Provisió de Serveis, Maria Rosa Pons, s’han desplaçat a la seu de la Fundació Horitzó aquest matí per ratificar el concert. Homs ha destacat que és una acció de justícia social: “Hem fet una mirada a mitjà i llarg termini per identificar els territoris on hi ha fundacions que treballen des de fa temps oferint uns serveis de qualitat”. És el cas d’Horitzó, que ara passa a formar part de la cartera de serveis socials de la Generalitat i això servirà per ajustar-los també als serveis que altres fundacions fan arreu del país: “Una persona atesa a Cornellà que vingui a viure al Berguedà, hi trobarà uns serveis similars a partir d’ara o, com a mínim, unes metodologies compartides”.

Maria Rosa Pons ha destacat la qualitat dels serveis que ofereix Horitzó: “És un concert social, no una contractació pública. No fem la provisió a qui ofereix el servei a millor preu, sinó qui el fa amb més qualitat”.

El president d’Horitzó, Jordi Garcia Petit, ha destacat la col·laboració constant amb ASFAM, l’associació de familiars i amics de persones afectades per malalties mentals. Aquests últims anys, tothom -tant Horitzó com ASFAM- s’ha hagut d’arremangar per poder oferir, amb molts pocs recursos, els serveis que ara, finalment, s’han concertat. “ASFAM s’ha encarregat de l’atenció a les famílies. És una peça important en tot l’entramat i també és un dia molt important per a ells”, ha conclòs Garcia Petit.