Firhàbitat reivindica l’eficiència dels edificis de palla i encoratja constructors a atrevir-se a fer-ne

L'esdeveniment -que omple Avià tot el cap de setmana- estreny vincles amb la Red de Construcción con Paja per ensenyar al públic un mètode curiós però eficient a l'hora de construir edificis.

L’arquitecte Mirco Zeccheto, una eminència en el món de la construcció amb palla, és a Avià aquest cap de setmana. S’hi celebra la tercera edició de Firhàbitat, la fira de la bioconstrucció i l’eficiència energètica, i enguany, per primer cop, s’hi ha desplaçat la Red de Construcción con Paja, amb Zeccheto al capdavant. L’associació té un estand a l’avinguda Francesc Macià, a tocar del camp de futbol, i col·labora en diverses xerrades, amb l’objectiu de divulgar els beneficis de les construccions fetes amb palla.

“Està comprovat arreu del món que és un material ideal i més que vàlid per fer cases amb un alt nivell d’eficiència energètica, però calen constructors que s’atreveixin a fer-ne”, explica Zeccheto a l’Aquí Berguedà. De fet, ell mateix explica que “moltes vegades els promotors de les cases de palla [la gent que se’n vol fer una] acaben formant-se i construint-se-la ells mateixos perquè no troben constructors que els la vulguin fer”. Ell, com a arquitecte, ha fet dues cases al Berguedà: una a Borredà i una altra a Olvan.

A la d’Olvan, hi viu el Sergi Calvo i la seva família, i només hi saben veure avantatges. “Té una energia especial. Hi ha una tranquil·litat, alguna cosa que t’hi fa estar a gust. Comparo amb la meva vida de ciutat d’abans, en un pis dels anys 80, i no té res a veure”, subratlla Calvo, a l’Agència Catalana de Notícies. I afegeix, per exemplificar, que aquest hivern ha gastat 36 euros en escalfar tota la casa, gràcies a l’alt nivell d’eficiència que generen les parets fetes a base de palla.

Zeccheto entén que hi hagi “prejudicis” quan es parla de fer cases amb palla, però recalca que “s’han fet molts assajos a tot el món” i tots ratifiquen que és un material més que vàlid i amb molts beneficis a nivell d’estalvi energètic. La palla funciona com a aïllant. La fusta -diu- és el que dona resistència física a les parets, que per dins estan farcides de palla. I l’arrebossat de les parets se sol fer amb argila i calç, i és el que propicia la resistència al foc. I a l’hora de construir, cal ser precisos i evitar filtracions d’aigua entre la palla i humitat.

Zeccheto, a l’estand de la Red de Construcción con Paja, de Firhàbitat. MARC CANTURRI

Una cita que es comença a consolidar

Firhàbitat -amb la divulgació del món de la construcció amb palla com un dels grans al·licients- ha arrencat aquest divendres, 2 de juny, i s’allargarà fins diumenge, dia 4. En aquesta edició hi participen una cinquantena de professionals i empreses del sector de la construcció que s’exhibeixen a l’avinguda Francesc Macià.

Més enllà d’aquesta part central de la fira, l’organització ha treballat en un programa d’activitats amb nous atractius i propostes diferents per a tots els públics, tant tècnic i professional com els visitants que vulguin endinsar-se en aquest món.

La Sala Gran de l’Ateneu serà l’espai de les xerrades de professionals, totes obertes al públic, per tractar temes que es troben a l’ordre del dia com són els materials naturals, l’eficiència energètica, la salut de l’hàbitat, els sistemes constructius o l’habitatge sostenible.

Més activitats

L’aparcament de davant de l’Ateneu és, aquest cop, l’espai dedicat a les activitats i formacions. S’hi desenvolupen tres tallers diferents sobre construcció amb terra, amb fusta i amb palla o l’exhibició de torneria en fusta. Serà també en aquesta zona on hi haurà tallers i activitats per al públic infantil: jocs lliures en bioconstrucció i taller de decoració de baldufes. Al llarg del cap de setmana també s’han programat dos tallers infantils que, en aquest cas, tindran lloc als estands del CATEB i el COAC-CC de la zona d’expositors, una formació sobre construccions amb bambú i una altra sobre geobiologia que tindran lloc a la zona de la piscina i a la sala CAP, respectivament.

Fer xarxa entre professionals del gremi, un altre objectiu que es consolida

Un any més, el Gremi Fusta i Moble és present a Firhàbitat amb les jornades sobre fusta constructiva i diverses activitats com el concurs de construcció ràpida en fusta, la sortida per conèixer les empreses TallFusta i MACUSA, referents del sector de la fusta, o el lliurament dels premis Anells de la Fusta. A més a més, el Gremi forma part del grup motor del projecte europeu HybridTim que celebra a Avià durant el cap de setmana la darrera trobada amb la presència de professors i alumnes de Catalunya, Àustria, Dinamarca, Lituània i Letònia. Una altra de les novetats d’enguany és la combinació de fusta i música amb la presència d’un lutier que mostrarà la importància que té la fusta en el procés creatiu dels instruments musicals.

A banda de la col·laboració amb el Gremi Fusta i Moble, sumada a l’increment de les activitats relacionades amb la palla, Firhàbitat ha mantingut les relacions amb l’Institut Espanyol de Baubiologie, que celebra la seva trobada anual a la fira. Aprofitant la fira, també s’entregaran els primers Premis Firhàbitat a les millors tesines del màster de bioconstrucció de la Universitat de Girona.

Dissabte a la tarda, a banda del lliurament dels premis esmentats, tindrà lloc també la presentació oficial del Gremi de la Bioconstrucció de Catalunya, format recentment i que ja ha iniciat les primeres formacions a la seu de l’Escola en Bioconstrucció de Catalunya, situada al Museu Asland de Castellar de n’Hug. Després d’aquesta presentació tindrà lloc el sopar al parc del Tossal, amb l’objectiu de crear un espai de trobada i contacte per als professionals i expositors.

Com en les edicions passades, la fira aposta perquè els expositors i els professionals trobin el seu lloc en el certamen i estableixin relacions i contactes comercials entre ells, però també es busca que la mostra sigui un aparador i una porta d’entrada a la ciutadania i el públic general que no coneix el sector.

X