Festa Major de Gironella: un lleó, nova imatge festiva de la vila

El lleó de Gironella, en l'acte de presentació, a la Festa Major de Sant Roc 2023
El lleó de Gironella, en l'acte de presentació, a la Festa Major de Sant Roc 2023. / David Font

Ja està resolt el misteri: la nova imatge festiva de Gironella és un lleó. La presentació en societat, aquest dimarts a la plaça de la Vila, ha estat el primer acte de la Festa Major de Sant Roc, que s’allargarà fins dilluns.

El lleó de Sabadell l’ha acompanyat en la primera ballada, amb música de Robert Agustina i coreografia del Nou Esbart Sant Jordi. Tampoc no hi ha faltat l’escultor de Solsona Pau Reig, autor de la figura.

L’alcalde, David Font, li ha donat la benvinguda dient que és una figura “realment preciosa”.

Una desena de lleons a Catalunya

Actualment, hi ha una desena de lleons a Catalunya. El més antic que hi ha documentat és el de Barcelona, que ja existia el 1424. Destaquen també els de Tarragona, Reus i Valls.

És de les poques figures del bestiari català que no llança foc, perquè se li dona el valor de la majestuositat, com a les àligues. “Apareix en textos que descriuen els elements festius de les processons de l’època”, explica l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

En la religió cristiana, el lleó representa l’evangelista Sant Marc. I, a Gironella, preveuen que surti per Sant Marc, festa local, i per Sant Roc, a la Festa Major.

Sis dies de festa

Després del preludi del lleó, la Festa Major de Gironella arrenca aquest dimecres, dia de Sant Roc, amb el gruix dels actes. Fins dilluns, actuaran a la vila les orquestres Maribel, Selvatana i Montgrins, i hi ha un extens programa de concerts, amb els grups Buhos i 31 FAM com a caps de cartell.

Aquí tens una guia de les cinc coses que no et pots perdre, i a l’agenda Sortim, el programa complet dia per dia.