Festa Major de Gironella: les 5 coses que no et pots perdre

Festa major de Gironella, Sant Roc

Demà, 15 d’agost, comença Sant Roc 2023. Gironella promet que serà “la millor festa major de Catalunya“. Els actes s’escampen per diversos escenaris de la vila i se segmenten per edats: els joves, els adults i la gent gran tenen cadascú la seva festa. I, aquest any, a més, creix l’aposta per la cultura popular.

A l’agenda Sortim de l’Aquí Berguedà, hi tens tot el programa dia per dia. Però, com que hi ha tantes coses, et presentem aquí una guia ràpida amb les 5 coses que no et pots perdre.

1. Els caps de cartell: Buhos i 31 FAM

Buhos, a Canet Rock 2023

El grup de Calafell Buhos arriba a Gironella amb disc nou, “La nit està que crema“. El single del mateix nom ja té més d’un milió de reproduccions a Spotify. La gira d’aquest estiu els ha dut a Canet Rock, on va ser caps de cartell i van tenir el privilegi de veure sortir el sol des de l’escenari. Els Buhos expliquen que el nom del grup ve de les hores en què assagen, sempre de la matinada. A Sant Roc 2023, actuaran abans de la mitjanit.

 • Buhos. Divendres, 18 d’agost. 23.30. Pl. Estació.

La festa major de Gironella s’apunta també a la música urbana i convida el col·lectiu 31 FAM, un dels noms més celebrats de l’escena en llengua catalana. Posaran ritme de trap, dancehall i reggaeton a Sant Roc, i faran sonar temassos com “Massa fum”.

 • 31 FAM. Dijous, 17 d’agost. 23.30. Pl. Estació.

2. Espai Vermusic: música i food trucks

Una de les grans joies de la festa major de Gironella és l’espai Vermusic: una reunió de food trucks, música en directe i un ambient increïble a la plaça de l’Església. És Sant Roc al nucli antic de la vila, amb bombetes i molt flow. L’especialitat de la casa són els grups de tribut: aquest any, Estopa (diumenge 20, 21.00) i El Canto del Loco (dilluns 21, 21.00). Però hi ha molt més: música infantil, com la de Jaume Barri, i bandes locals, com Les Veus de Gironella (divendres 18, 20.00) i Tutú Kiss Plash (dimecres 16, 21.00).

 • Vermusic. Del dimecres 16 al dilluns 21 d’agost. Pl. de l’Església.

3. Cultura popular: nova bèstia… i cascavells!

La gran novetat d’aquesta festa major és una incògnita. L’Ajuntament ha guardat amb molt secretisme els detalls sobre la nova “imatge festiva“, una figura de bestiari popular que vol ser un símbol dels vilatans, i que sortirà a partir d’ara per Sant Roc i per Sant Marc (i potser també per la Puríssima). Els noms que hi ha al darrere són una garantia: la figura és obra de l’escultor solsoní Pau Reig, que fa autèntiques meravelles; la música és del compositor berguedà Robert Agustina, avesat a la de la Patum, i la dansa amb què ballarà, l’ha creada el Nou Esbart Sant Jordi.

El dia de Sant Roc, la bèstia actuarà després de missa, i tot seguit, es podran veure els antics balls de cascavells, ara recuperats.

 • Presentació de la nova imatge festiva. Dimarts 15 d’agost. 22.00. Pl. de l’Església.
 • Ballada de la nova imatge festiva, ball de l’almorratxa, ball dels cascavells, gegants i actuació de la Coral Estel, amb la Cobla Ciutat de Manresa. Dimecres 16 d’agost. 12.00. Pl. de la Vila.

4. Trio d’orquestres: Maribel, Montgrins i Selvatana

Si per una cosa és famosa la festa major de Gironella és pel repertori d’orquestres. Aquest any, se n’hi apunta una de molt original, l’Orquesta Maribel. Famosos sobretot a les comarques gironines, arribaran a la Perla vestits del color de moda, el rosa de la Barbie, i un repertori de versions dels anys 80.

Però, a Sant Roc, els clàssics no fallen mai. La Selvatana visita Gironella amb una doble proposta de concert i ball de gala, i la Montgrins, triple: farà també una ballada de sardanes.

 • Orquestra Maribel. Dissabte 19 d’agost. 23.30. Pl. de l’Estació.
 • Orquestra Selvatana. Diumenge 20 d’agost. Concert, 20.00 (Entrades a 5 €, aquí). Ball, 22.00 (Entrades a 5 €, aquí). Pl. de l’Estació.
 • Orquestra Montgrins. Dilluns 21 d’agost. Sardanes, 18.00. Concert, 20.00 (Entrades a 5 €, aquí). Ball, 22.00 (Entrades a 5 €, aquí). Pl. de l’Estació.

5. La festa dels nens i nenes

Per Sant Roc, la plaça de la Vila és el lloc de la festa major infantil de Gironella. Dissabte, hi haurà jocs i gimcana. Diumenge, s’hi instal·la Jordi Callau, l’animador del Bàsquet Manresa, que hi porta una festa de confeti i el joc de les cadires —també per a adults. I, diumenge, el clown Moi Jordana hi munta el seu taller de malabars.

El programa infantil es completa amb les actuacions a l’Espai Vermusic, amb la trobada infantil de pesca, al Pont Vell, i amb una tarda d’inflables a la piscina.

 • Inflables a la piscina. Divendres 18 d’agost. Tarda. Piscina.
 • Trobada infantil de pesca. Dissabte 19 d’agost. 9.00. Roques del Pont Vell.
 • Matinal de jocs. Dissabte 19 d’agost. 11.30. Pl. Vila.
 • Gimcana infantil. Dissabte 19 d’agost. 19.00. Pl. Vila.
 • Joc de les cadires amb Jordi Callau. Diumenge 20 d’agost. 12.00. Pl. Vila.
 • Gran festa de confeti amb Jordi Callau. Diumenge 20 d’agost. 19.00. Pl. Vila.
 • Moi Jordana i taller de malabars. Dilluns 21 d’agost. 20.00. Pl. Vila.