Portal Attack 2023: “la Patum d’estiu” de Berga estrena una app i espera 130 ciclistes ‘retro’

La cursa tornarà a plantejar el repte de coronar el portal de Santa Magdalena abans que ningú en bicicletes d'abans del 1987, amb canvi de marxes al quadre, cablejat extern i pedals no automàtics.

Tornen el cap de setmana de les bicicletes d’abans al barri vell de Berga. La Portal Attack plantejarà el repte de coronar el portal de Santa Magdalena amb una bicicleta d’abans de finals dels 80 a uns 130 valents i valentes. És una mica més del límit d’inscripcions que va fixar l’organització. Han acabat sent una mica més flexibles del previst perquè, per Patum, ja havien esgotat places.

La mítica cursa nocturna arrencarà a un quart de 9 del vespre aquest dissabte, 2 de setembre. Serà per eliminatòries, com cada any, però l’organització promet que “hi haurà molt de nivell”. Hi participaran noms ja consagrats a la cita i fins i tot excampions d’Espanya del món de la BTT, ha dit Rego.

Tots els participants sortiran des de la ronda Moreta, 20 i acabaran al portal de Santa Magdalena després de fer poc més d’un quilòmetre pel centre de la ciutat. L’únic requisit que han de complir és que han d’anar sobre una bicicleta d’abans del 1987, amb canvi de marxes al quadre, cablejat extern i pedals no automàtics.

La cursa inclou 16 rondes eliminatòries mixtes i també es disputaran rondes de repesca anomenades mataderos. Les finals en categoria femenina i masculina es faran passada la mitjanit. Enguany, l’organització ha incrementat el nombre de places disponibles per participar en l’esdeveniment. Dels 130 participants, 18 són dones i 112, homes.

Pel que fa al palmarès de la prova, Alba Cardona Rosanas i Adrià Noguera Soldevila van ser els guanyadors de l’edició de 2022 i s’han convertit en els rivals a batre. Alba Cardona es va estrenar com a guanyadora l’any passat, mentre que Adrià Noguera acumula dues victòries consecutives. La competició finalitzarà a la plaça de les Cols amb l’entrega de premis i concert del grup musical Nais de Banchi.

Una nova aplicació una disciplina enigmàtica per tot el recorregut

Una de les grans novetats de la Portal Attack 2023 és l’aplicació a través de la qual es podran seguir els resultats en viu. S’hi podran consultar els horaris de les rondes inicials, els participants classificats després de cada mànega i el desenvolupament de cada ronda en directe. L’aplicació es pot descarregar AQUÍ, i també a través dels codis QR que l’organització col·locarà al llarg del recorregut i també als gots no retornables de les parades de la Food Attack.

Rego també ha avançat que hi haurà una nova disciplina, “que no té res a veure amb el ciclisme, però que és inèdita a l’Estat” que servirà com a animació durant el recorregut. No n’ha volgut donar més detalls per tal que sigui tota una sorpresa per al públic que vagi a presenciar les rondes de la Portal Attack. La cursa, per cert, també es podrà seguir en directe per la Televisió del Berguedà, com en les darreres edicions (a partir de les 22.30 h). “Hi haurà bona llum”, ha fet broma l’alcalde, Ivan Sànchez, després dels problemes d’il·luminació de l’etapa de la Vuelta a Espanya, a Barcelona.

La Portal Attack, a més, tindrà una ronda dedicada a la Fundació La Llar, que aquest any celebra els 50 anys de l’escola. “Serà molt especial i emocionant i tindrà el suport de l’entitat Guies d’Arrel”, ha explicat Rego.

Col·laboració entre entitats i institucions

Oriol Rego ha agraït la implicació i l’esforç de les institucions que aporten finançament i suport logístic a l’esdeveniment. Rego ha expressat que “la logística de la prova és molt important i cada vegada hem d’invertir més a l’hora de millorar la seguretat, sobretot pel volum de participants i públic que atrau l’esdeveniment. Això suposa una major despesa i cal buscar més finançament, etc.”.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha destacat la importància del treball conjunt entre administracions i ha posat en valor la comarca assegurant que “el Berguedà és un territori fantàstic per fer-lo amb bicicleta”. Sànchez també ha fet referència a l’impacte econòmic que suposa la prova per a la ciutat, ja que tot i no tenir-ho comptabilitzat, “podem dir que és la segona festa amb un impacte més important, tenint en compte l’augment exponencial en nombre de públic i de participants”. Enguany, l’Ajuntament de Berga s’ha convertit en coorganitzador de la prova aportant 10.000 € i també col·labora amb diversos aspectes logístics.

L’alcalde també ha destacat l’espai on es desenvolupa la prova i la necessitat d’impulsar i millorar el Barri Vell. Ivan Sànchez ha recordat que “els amics de la Portal Attack tenien molt clar que la cursa s’havia de fer al cor del Barri Vell. Ells li van donar visibilitat, ja que hi ha molta gent que només hi passa un cop l’any, per La Patum, i ara com a mínim hi passen dues vegades, per La Patum i per la Portal Attack”.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé, també ha refermat el suport de l’ens comarcal destacant que “la Portal Attack és un dels grans actes de la ciutat, és la Patum d’estiu, però també cal recordar que la Retrotrobada recorre diversos municipis del Berguedà. No només mostrem un dia festiu amb les rondes que es disputen al Barri Vell de Berga, sinó que també ensenyem totes les carretes i corriols ciclables de la comarca. Per tant, a les administracions ens toca treballar conjuntament per ajudar i empènyer l’organització i fer que cada vegada siguem més”. 

Punts d’animació i espais gastronòmics

La Portal Attack disposarà de diversos punts d’animació al llarg del recorregut per animar els corredors i corredores de la prova ciclista. Alguns dels punts més emblemàtics són la sortida, el local dels castellers de Berga on hi ha un tram d’esglaons que obliga els participants a baixar de la bicicleta i carregar-la a l’espatlla, la passarel·la de Flandes (carrer Major), The Frontal Club (placeta Ciutat), The Korner (carrer Bon Repòs), la plaça de Sant Pere, el carrer Buxadé, l’infern de les Canals o l’arribada al Portal de Santa Magdalena. Un dels nous espais d’animació serà la placeta del carrer Harmonia, des d’on aquest dilluns s’ha presentat l’edició.

Els punts d’animació es complementaran amb espais gastronòmics habilitats en diverses zones properes al recorregut de la cursa amb la col·laboració dels serveis de restauració i hostaleria de la ciutat. Per exemple, hi haurà estands i furgoteques a la plaça de les Fonts, el local dels Castellers de Berga, la plaça de Sant Pere, el carrer Harmonia i la plaça de Santa Magdalena.

El Consell Comarcal del Berguedà s’encarregarà de la gestió dels residus durant l’esdeveniment habilitant contenidors de les diferents fraccions per tal de fomentar el reciclatge. Ramon Caballé ha destacat el compromís de l’organització perquè l’esdeveniment sigui més sostenible i ha fet una crida als participants i el públic assistent per tal que tothom utilitzi correctament els contenidors que s’instal·laran en diversos espais del Barri Vell.

Un llibre-disc de Carles Belda, al Konvent de Cal Rosal

La Retrotrobada s’iniciarà aquest dijous 31 d’agost amb la presentació del llibre-disc “Ciclisme aborigen vol.1” de Carles Belda, al Konvent de Cal Rosal. L’acordionista sabadellenc presentarà aquesta petita enciclopèdia il·lustrada amb banda sonora sobre la cultura ciclista dels Països Catalans. Es tracta d’una obra amb concepte visual i narratiu de l’escriptor Julià Guillamon i il·lustracions de Toni Benages.

Portal Attack Kids

Els infants de 6 a 16 anys podran disputar la Portal Attack Kids. Es tracta de la tercera edició d’una cursa mixta no competitiva que canviarà d’ubicació i estrenarà recorregut. La prova es feia al voltant del Pavelló de Suècia, però aquest any la sortida es traslladarà a la ronda Moreta, 20 (davant de La General) i comptarà amb un circuit urbà circular. Una altra de les novetats destacades serà la Portal Attack Xics i Pares, que consistirà en una sèrie de rondes que es disputaran per franges d’edat, on primer sortiran els infants i després els seus acompanyants adults.  

La Portal Attack Kids se celebrarà el divendres 1 de setembre i finalitzarà amb una festa dinamitzada per Dani Magyk. A més, hi haurà furgoteques i concert amb Marc River, a la plaça de les Fonts.

Cicloturisme pel Berguedà

El dissabte 2 de setembre es farà la setena Retrotrobada ciclista, una marxa cicloturista no competitiva que recorre diversos municipis de la comarca. La marxa compta amb un recorregut curt (33 km i 520 metres de desnivell) i un recorregut llarg (55 km i 970 metres de desnivell) amb sortida des de la Ronda Moreta, 20. Al migdia, les activitats es traslladaran al porxo de l’Escola Municipal de Música, on hi haurà un dinar popular i sobretaula amb Pedal Antifeixista, una iniciativa que uneix esport, història i compromís polític mitjançant la recuperació d’una cursa que unia el front d’Aragó amb Barcelona en plena Guerra Civil.

X