Tempesta al Berguedà: rieres plenes, neu als cims, 50 mm a Queralt i una esllavissada a Coll de Pal

Gorg del Salt, a la riera de Margançol (Borredà), aquest migdia després de les tempestes. | FOTO: Albert Gusi
Gorg del Salt, a la riera de Margançol (Borredà), aquest migdia després de les tempestes. | FOTO: Albert Gusi

La ratxa de tempestes ha deixat gairebé 50 mm al Santuari de Queralt fins a les 19 h de diumenge. Les estacions automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya han registrat també 36 mm a la Quar, 22 mm a Castellar de n’Hug, 16 mm a Guardiola, i 41 mm a Gisclareny, on la pluja queia així al migdia:

https://twitter.com/meteocadi/status/1695759445890871583

Una de les imatges més espectaculars del diumenge ha estat la de la riera de Margançol al pas pel Gorg del Salt, a Borredà. És un espai molt utilitzat a l’estiu per banyar-s’hi, i aquest any ha anat molt curt d’aigua. De fet, feia setmanes que no n’hi rajava ni un fil, i avui brollava amb alegria, com demostra aquest vídeo d’Albert Gusi:

Malgrat les quantitats d’aigua acumulades, no s’han registrat incidències importants al Berguedà, al marge d’una esllavissada a la carretera BV-4024, que uneix Coll de Pal amb Bagà. Hi han caigut unes roques per la força de l’aigua a l’altura del mirador de la Devesa, segons ha documentat Meteocadí:

Per primera vegada, la pluja ha obligat a suspendre el concurs de gossos d’atura de Castellar de n’Hug. El jurat no podia fer la feina per la pluja i el vent. La taula on feien les anotacions ha sortit volant, i les precipitacions han espantat el públic. El president del Consell Comarcal del Berguedà, Ramon Caballé, emplaça a la pròxima edició:

La regada ha estat molt general, però amb més intensitat a la zona nord i est del Berguedà. Al Baix Berguedà, s’hi han acumulat registres més modestos. A Casserres, 26 mm de pluja “molt ben caiguda”, segons l’observador de natura Josep Maria Picas:

Un altre efecte important del canvi de temps d’aquest cap de setmana és que ha esborrat de cop l’onada de calor que hem viscut en els últims dies. Els termòmetres s’han desplomat. Segons el meteoròleg del Meteocat i regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, la temperatura a Berga ha baixat 25 graus en quatre dies, fins als 13 ºC que es registraven avui a quarts de dues del migdia.

Amb aquestes temperatures, no és estrany que als cims del Berguedà hi hagin vist neu avui, en ple agost. Al Niu de l’Àliga (Bagà), a la cota 2.537, hi ha hagut una bona enfarinada.

I, finalment, un altre efecte de la pluja generosa: el cargol que ha tret la banya al xalet-refugi dels Rasos de Peguera: