Ramon Caballé, Oriol Vilajuana i Judit Pujols seran proclamats boletaires d’honor a Puigventós

Serà l'1 d'octubre, durant la 65a edició de la Festa dels Bolets, que manté el seu format habitual, malgrat que, de moment, la temporada boletaire es preveu complicada per la manca de pluges

La Penya Boletaire de Berga ultima els preparatius per la Festa dels Bolets d’aquest any. Serà la 65a edició, se celebrarà l’1 d’octubre i mantindrà el seu format habitual, malgrat que, de moment, la temporada de bolets es preveu d’allò més complicada per la manca de pluges. La Penya conservarà els dos epicentres tradicionals d’activitat: el matí al Pla de Puigventós, a Castellar del Riu, i el vespre a Berga, amb l’encesa de la falla.

A Puigventós, s’hi farà la famosa pesada de cistells i també s’hi proclamaran tres boletaires d’honor. Enguany, la Penya nomenarà Ramon Caballé, president del Consell Comarcal del Berguedà, Judit Pujols, futbolista del FC Barcelona, i Oriol Vilajuana, la millor nota berguedana a la selectivitat d’enguany.

Al llarg del matí, a Puigventós, hi haurà els concursos de bolets, tant l’adult com l’infantil. I també hi haurà l’esmorzar popular.

L’esdeveniment l’organitza la Penya Boletaire de Berga i els ajuntaments de Castellar del Riu i Berga amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i el suport de la Diputació de Barcelona.

Una suma d’esforços

El president de la Penya Boletaire de Berga, Ramon Minoves, s’ha referit a l’escassetat de bolets durant l’inici de la temporada d’enguany. Minoves ha assegurat que “l’esperança del boletaire sempre hi és, tot i que la meteorologia no ens hagi jugat a favor. Si estem de sort, alguns bolets apareixeran, encara que sigui un any fluixet”. El president de l’entitat ha avançat que durant la setmana de celebració de l’aplec es preveu fer la projecció d’una pel·lícula amb imatges de la Festa dels Bolets dels anys seixanta, al Teatre Patronat.

L’alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, ha destacat la logística que requereix l’organització de l’esdeveniment al Pla de Puigventós, com per exemple el lloguer dels terrenys o l’habilitació de l’espai per poder celebrar l’aplec boletaire. Solé espera que “pugui venir molta gent al Pla de Puigventós, malgrat que no hi hagi molts bolets”. L’alcalde també confia que “les pluges que es puguin produir en les pròximes setmanes, contribueixin a canviar la humitat als boscos, que estan molt secs”.   

Ermínia Altarriba, regidora de Programació Cultural i Turisme de l’Ajuntament de Berga, ha destacat la importància de “donar suport a les tradicions i ha desitjat que tothom tingui una bona estada a Castellar del Riu i que la gent ens acompanyi també en la plantada i cremada de la falla”. Altarriba també ha agraït “l’esforç de tota la gent que voluntàriament treballa durant mesos perquè això sigui possible”.

Ramon Caballé, president del Consell Comarcal del Berguedà, ha agraït l’esforç de l’entitat boletaire i les institucions municipals per l’esforç que comporta l’organització de l’esdeveniment. Caballé també ha esmentat la col·laboració de l’ens comarcal facilitant el servei de transport i la gestió dels residus, entre d’altres. El president del consell comarcal ha dit que “es garantirà el reciclatge per fraccions i volem animar tothom a reciclar i seguir la bona línia de reciclatge en els grans esdeveniments, com va succeir aquest mes de setembre amb la Portal Attack”.  

Omplir els cistells  

El 65è Concurs de Boletaires mantindrà les tres categories habituals: rovellons, llenega negra i rovelló de més pes. A més, la categoria dedicada als rovellons comptarà amb tres subcategories (més de 40 kg, entre 20 i 40 kg i menys de 20 kg) per atraure el públic familiar. A més, se celebrarà la 16a edició del Concurs Infantil de Boletaires que inclourà diverses categories per distribuir els infants d’entre 4 i 10 anys. Les inscripcions pels dos concursos tindran un preu de 5 € i es podran fer fins al 30 de setembre a la botiga Confeccions Fígols i el Bar Sol (Plaça de Viladomat). També hi haurà la possibilitat d’apuntar-se al Pla de Puigventós.  

Servei de transport per anar a Puigventós

Aquest any també s’oferirà la possibilitat d’utilitzar el transport públic d’autobús per desplaçar-se fins al pla de Puigventós. El servei finançat pel Consell Comarcal del Berguedà oferirà cinc trajectes d’anada cada mitja hora, de les 8:30 a les 10:30 h, i cinc trajectes de tornada, de les 11:30 a les 13:30 h. Els tiquets podran adquirir-se anticipadament a la botiga Confeccions Fígols, situada a la plaça de Viladomat, 1 (BIS). El preu del tiquet serà d’1,5 € per trajecte.   

Pirotècnia i cremada de la falla

La cloenda de la Festa dels Bolets es farà a la plaça de la Creu, on hi haurà una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Berga Jove (18h) i, posteriorment, es durà a terme la cremada de la falla que anirà precedida d’un espectacle pirotècnic.