Bergacomercial té vuit setmanes per vendre l’APEU als propietaris del carrer major i el carrer del Roser

"És el projecte més gran del (i per al) comerç que s'ha portat a terme al país i a l'estat espanyol", "el millor tren que ha passat i que passarà mai", asseguren des de la UBIC.

Tardor clau per a l’Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU) que es pretén desenvolupar al carrer major i el carrer del Roser de Berga. La unió de botiguers de la ciutat, Bergacomercial, té vuit setmanes per convèncer els propietaris de locals de la zona perquè hi votin a favor. Passades aquestes vuit setmanes, es farà una votació en què caldrà que participin, com a mínim, la meitat dels propietaris de la zona i que hi hagi majoria a favor de fer l’APEU.

“És el projecte més gran del -i per al- comerç que s’ha portat a terme al país i a l’estat espanyol”, assegura Xavi Orcajo, expresident dels botiguers i actual membre de la junta. I és que mai abans no se ha impulsat cap APEU en un altre municipi d’arreu d’Espanya, tot i que n’hi ha varis que lluiten per fer-ho. L’APEU és una revolució privada per transformar l’espai públic: si tira endavant, els propietaris de botigues i locals del carrer major, el carrer del Roser i carrers adjacents pagaran una quota anual obligatòria (com un tribut més) i aquests diners serviran per portar a terme diverses accions planificades per embellir i potenciar la zona. “Pagarà tothom. Si no pagues, t’ho acabaran embargant”, ha matisat Orcajo, atès que és una de les preguntes que més els han fet arribar des dels propietaris que es presten a fer-ho, però a la vegada dubten que el veí també ho faci.

Quines accions preveu l’APEU?

En aquests moments, Bergacomercial -que és la promotora de l’APEU- ja té tots els estudis que conclouen que l’APEU és viable en aquesta zona concreta de Berga. Hi han treballat des de fa dos anys. A banda, tenen una primera proposta d’accions que es portaran a terme en el marc de l’APEU, durant els pròxims cinc anys, i les presentaran als propietaris en aquestes vuit setmanes d’abans de la votació. En aquest període de reunions, els propietaris també podran fer aportacions per afinar les propostes actuals o bé introduir-ne de noves.

Orcajo ha dit que, per respecte als propietaris, primer es presentaran les idees a ells i després de la votació, si l’APEU tira endavant, es faran públiques. Això sí, l’expresident de la UBIC ja n’ha donat algunes pistes. “S’actuarà en tres àmbits: donar vida a l’espai comercial i tractar el tema dels locals buits perquè s’omplin; revitalitzar i embellir l’espai urbà; i crear una marca d’eix comercial amb la idea de fer un centre comercial a celobert”.

En total està previst que en cinc anys la suma de diners procedents dels propietaris permeti invertir entre 1 i 1,2 milions d’euros a la via pública. La part pública també hi està al darrere: Generalitat, Diputació de Barcelona i Ajuntament de Berga ja han dit que hi seran i Bergacomercial confia que el suport també serà econòmic, a través de subvencions. L’Ajuntament, a més, haurà d’aprovar per ple l’APEU, si els propietaris hi donen el seu vistiplau.

El Ple ho ha de fer per donar permís al sector privat perquè gestioni intervencions en l’espai públic. “No ens estem fent gestors de la via pública, sinó que hi aplicarem millores que complementin les accions que, sí o sí, ha de seguir impulsant l’administració“, ha matisat Orcajo.

L’actual presidenta de la UBIC, Jordina Serrano, ha deixat clar que “és el millor tren que ha passat mai per al comerç berguedà i probablement el millor que passarà, per tant ens hi hem d’enfilar”.

X