Noves restriccions d’aigua en 18 municipis del Berguedà, que passen a excepcionalitat per sequera

La mesura afecta més de 15.000 veïns i entrarà en vigor tan bon punt es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC)

Pantà de la Baells (FOTO: Divina López)

El Govern declara l’excepcionalitat per sequera a 18 municipis més del Berguedà. Són les 18 localitats que encara mantenien el nivell d’alerta. La resta, ja estaven en situació d’excepcionalitat des de la primavera.

Els primers en canviar de nivell van ser Montclar, Montmajor, l’Espunyola, Viver i Serrateix i Puig-reig. Setmanes més tard, a principis de maig, ho van fer vuit municipis més, entre els quals hi havia la capital, Berga. En aquest moment també van passar a excepcionalitat Gironella, Avià, Olvan, Casserres, la Quar, Sagàs i Santa Maria de Merlès.

I ara, al cap de gairebé mig any i després d’un estiu extremadament sec, l’excepcionalitat arriba també als 18 municipis que fins ara l’esquivaven. Són Cercs, Vilada, Borredà, Castell de l’Areny, la Nou de Berguedà, Sant Jaume de Frontanyà, la Pobla de Lillet, Castellar de n’Hug, Guardiola de Berguedà, Sant Julià de Cerdanyola, Bagà, Fígols, Vallcebre, Saldes, Gisclareny, Gósol, Capolat i Castellar del Riu. L’ordre del Govern d’aquest dimarts també afecta cinc municipis de comarques veïnes: Gombrèn, Guixers, la Coma i la Pedra, les Llosses i Sant Llorenç de Morunys.

La mesura anunciada avui per l’ACA afecta més de 15.000 habitants i entrarà en vigor tan bon punt es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), la setmana que ve.

“La sequera més dura dels últims 100 anys”

La sequera d’aquests tres anys és la més intensa i dura dels últims 100 anys a Catalunya des que tenim dades. I ara és la primera vegada que tots els embassaments baixen per sota del 20 %. Per això, aquesta gran preocupació”, ha assenyalat el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, que ha comparegut en roda de premsa juntament amb la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, després de la reunió setmanal del Consell Executiu.

Reyes ha recordat que per arribar aquesta situació en els embassaments ha calgut el doble de temps que la sequera del 2008 perquè “som més resilients i s’han fet inversions”. Per exemplificar-ho, Reyes ha explicat que “el gener del 2021 el 85 % de l’aigua del sistema Ter-Llobregat venia dels embassaments i ara només ho fa el 50 % perquè l’altre 50 % ve de la dessalinització, la regeneració i els pous”. En aquest sentit, ha subratllat que el Govern fa dos anys que té activat el Pla de sequera “per limitar el consum i posar nous recursos al sistema”.

“Cada gota suma”

Per part seva, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha remarcat que “la situació de sequera no només no ha millorat els darrers mesos, sinó que ha empitjorat moltíssim.” Per això, ha fet una crida a la ciutadania a prendre atenció sobre el consum d’aigua: “Tots els sectors n’han de ser conscients. Pagesia, industrial i turístic ja ho estan notant. Hem de ser conscients, a títol individual, que cada gota suma i que hem de tancar l’aixeta”.

Què comporta l’excepcionalitat?

  • Reducció del 40% de l’aigua per a usos agrícoles.
  • Reducció del 15% per a usos industrials.
  • Reducció de l’aigua per a usos lúdics (15% en usos assimilables i 50% en reg).
  • Prohibició del reg de zones verdes, tant públiques com privades (només es permetrà l’aigua per mantenir viu l’arbrat i fent-ho gota a gota o amb regadores).
  • Prohibició de la neteja de carrers amb aigua potable.
  • Reducció del proveïment d’aigua a 230 litres per habitant i dia.