El conjunt patrimonial del Clot del Moro estrena un circuit peatonal per mostrar l’ecosistema colonial de la zona

La ruta vol ensenyar el llegat patrimonial de l'antiga fàbrica de ciment

L’antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de N’Hug ha acollit la presentació del circuit de senyalització interpretativa del conjunt patrimonial del Clot del Moro aquest matí. L’objectiu principal d’aquest circuit peatonal, segons ha explicat Jaume Perarnau, director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, és “mostrar com era i com funcionava una colònia industrial cimentera,  així com ensenyar tot el conjunt patrimonial que va de les fonts del Llobregat a les mines del Catllaràs”.

La ruta en qüestió, farà un recorregut que visitarà la fàbrica de ciment i donarà la volta a l’entorn de la nau, on es podrà veure la pedrera, el xalet de la família Güell i altres zones importants en la producció del ciment. Les obres que s’han fet han consistit a millorar i condicionar diferents espais de l’entorn del Museu del Ciment de Castellar de n’Hug i l’estació del carrilet per crear un itinerari del conjunt monumental que complementa les visites als recursos existents. 

El circuit serà guiat, i és que des de l’organització es vol fer entendre que el Clot del Moro no és només una fàbrica, sinó que hi ha tot un ecosistema industrial i colonial al voltant. A més, molts dels edificis que s’ensenyen estan molt degradats o totalment ensorrats i, per tant, convé que la ruta sigui guiada.

Un projecte que es podria implementar a altres colònies

Lluís Vall, conseller del Consell Comarcal, ha explicat que “el projecte ha de ser una prova pilot a poder replicar amb altres colònies del Berguedà i que seria molt convenient ampliar l’oferta a colònies com Cal Riera per atreure el turisme”.

La inversió del projecte forma part de les actuacions previstes dins del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació “Una nova mirada al Llobregat, el riu més treballador del món” finançat pels fons Next Generation EU de la Unió Europea dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’estat espanyol concedit a la comarca per un valor global de 2,5 milions d’euros.

X