Així són per dins les noves urgències de l’Hospital de Berga: “Hi haurà bufetades per venir-hi a treballar”

El conseller de Salut, Manel Balcells, ja les ha inaugurat i pronostica que seran "un punt d'inflexió" tant per als pacients com per als professionals. Salut hi ha invertit uns 3,7 milions.

Les noves urgències de l’Hospital de Berga ja estan a punt. Després de mesos d’obres, l’espai es posarà en marxa aquest dijous, 1 de febrer, a la quarta planta de l’edifici nou de l’hospital. El Departament de Salut ha invertit prop de 3,7 milions d’euros a l’adequació de la planta, mentre que l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal han finançat a dues bandes l’arranjament dels accessos. El resultat: un espai per atendre les urgències que gairebé triplica l’antic (de 300 a 800 metres d’espai assistencial) i una nova base assistencial del SEM per agilitzar el dia a dia dels serveis.

A les noves urgències, hi ha més boxs i llits d’observació: hi ha la possibilitat de diferenciar espais per a pacients en funció del seu estat, hi ha boxs polivalents, un espai per a pacients en observació que no requereixin tenir un box ocupat i una millora substancial tant dels punts de treball per a professionals com de les sales d’espera per a pacients.

La transformació de l’espai, en imatges

A fora, s’ha eliminat la llàgrima a dos nivells que fins ara hi havia, i s’ha asfaltat de nou la zona per facilitar el gir de les ambulàncies i l’arribada de pacients a peu. També s’han arranjat voreres, s’ha eixamplat la calçada a l’inici del vial d’accés i s’ha retallat el talús que queda a una banda del vial:

Les urgències noves començaran a funcionar dijous, però encara queden alguns serrells per polir en els accessos. És el cas de les escales que portaran a la nova entrada principal del servei, des dels aparcaments més pròxims. S’enllestiran en els pròxims dies.

Un cop dins, les noves urgències tenen una sala d’espera dividida per zones: una per a pacients pediàtrics, una per a pacients respiratoris i una altra per a pacients sense patologia respiratòria.

No gaire lluny, hi ha la nova base assistencial del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Fins ara era en una segona planta i, quan sorgia una emergència, l’activació del personal era poc àgil perquè els treballadors havien de baixar pisos per agafar l’ambulància. Ara, tot passa a estar al mateix nivell. A més, l’espai millora molt pel que fa a confort, amb habitacions per al personal de guàrdia, lavabos amb dutxa i una sala d’estar.

A les noves urgències, hi ha —com a les actuals— un box de triatge on rebre els pacients i, en funció de la seva patologia, derivar-los a una zona o bé a una altra.

Els canvis més importants per al pacient vindran, un cop hagi passat per triatge. Les urgències tindran un box de reanimació doble, 3 consultes ràpides i 6 ubicacions per atendre pacients.

A banda, hi haurà 7 ubicacions més per a pacients en observació. Això és una de les grans millores del nou espai respecte a l’anterior perquè permetrà tenir pacients en observació en millors condicions i sense necessitat d’ocupar durant hores algun box.

Aquest espai (el d’observació) es pot veure des del control d’infermeria, un espai central de l’àrea d’urgències des d’on es donarà cobertura i es tindrà visibilitat de tota l’activitat del servei.

Un revulsiu per a l’hospital i la comarca

Aquest dilluns el conseller de Salut de la Generalitat, Manel Balcells, ha visitat l’espai per destapar la placa que l’ha donat per inaugurat i també per conèixer el resultat de mesos d’obres. Balcells ho ha fet acompanyat per l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, i per la gerent de l’hospital, Antònia Baraldés, que ha agraït els esforços per fer realitat les noves urgències però ha demanat “que això no acabi aquí”.

En aquesta línia, la gerent ha apuntat que l’hospital fa anys que arrossega una manca d’inversions que fa que hi hagi molta maquinària que s’utilitza que ha quedat obsoleta. Tant el conseller com la gerent han deixat clar que ara mateix l’arribada de les ressonàncies a l’hospital i la remodelació dels quiròfans haurien de ser les següents inversions. En aquesta línia, hi ha un pla d’espais i un pla funcional que marcaran els següents passos de la transformació de l’hospital i l’endreça tant dels serveis que ja hi ha, com dels que vindran en el futur. Entre d’altres coses, aquests plans també fixaran què passa amb la zona on fins ara s’han atès les urgències.

També sobre el futur, Baraldés ha assegurat que l’hospital té dos reptes: “captar i fidelitzar bons professionals” i vetllar perquè no acabin les inversions. Sobre el primer dels objectius, Balcells ha confiat que aquestes urgències siguin “un punt d’inflexió” per al centre: les ha definit com “un punt i seguit”, ha garantit que en vindran més aviat i està convençut que seran un al·licient per als professionals: “Hi haurà bufetades per venir a treballar aquí, quan vegin les instal·lacions”.

Per la seva banda, l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha dit que “avui és un dia molt gran per Berga” i ha reivindicat l’hospital com un punt de referència comarcal. Sànchez s’ha recordat de Toni Comín i Montse Venturós, conseller de Salut i alcaldessa quan es va decidir traspassar l’hospital a la Generalitat. I ha reivindicat que, més enllà dels accessos, l’Ajuntament ha aconseguit recuperar des d’aquesta setmana l’aparcament de terra gratuït que va tancar el 2022.

Dimarts, jornada de portes obertes

Els ciutadans que vulguin visitar el nou equipament abans que entri en funcionament, ho podran fer aquest dimarts a la tarda, en una jornada de portes obertes. Serà entre les 4 de la tarda i les 8 del vespre, i comptarà amb la presència de diversos professionals del centre que explicaran les característiques dels nous espais a qui li interessi. Abans, al matí, es faran visites als propis professionals de l’hospital i als seus familiars.

L’obertura del nou servei d’urgències serà dijous. Des d’aquest dia, les ambulàncies arribaran i sortiran des de les noves instal·lacions, a la quarta planta de l’edifici nou. L’accés per als pacients també es podrà fer a peu des de la quarta planta, o bé pujant amb l’ascensor interior.

També hi ha el servei de radiologia, que fins ara era a les actuals urgències i que també es trasllada a la quarta planta. Les persones que tinguin una prova de radiologia programada hauran d’accedir al taulell de Consultes Externes per la porta principal de l’hospital.