Carnaval de Berga 2024: tot el que has de saber per no perdre’t res de la nova rua de comparses

El plat fort del Carnaval arriba carregat de novetats. Les més significatives són el recorregut i la ubicació del final de festa.

Arriba el plat fort del Carnaval de Berga 2024. És la desfilada de comparses, se celebrarà aquest dissabte, 10 de febrer, a partir de les quatre de la tarda. I arriba carregada de novetats. La principal: el recorregut. Però n’hi ha més. I les detallem totes en aquest article.

1. Un recorregut circular, sense inici ni final

La rua no passarà per la ronda Moreta ni la plaça Viladomat ni el Vall. Són tres escenaris icònics de les últimes desfilades, però enguany l’Ajuntament en prescindeix. La rua canvia totalment de format i passarà a ser circular, formant un recorregut tancat entre el carrer del Roser, el passeig de la Pau, la carretera de Sant Fruitós, el carrer Sardana i el Comte Oliba.

Les carrosses podran començar a col·locar-se dins d’aquest recorregut, successivament per ordre d’arribada, a partir de les tres de la tarda (15 h). Tot plegat amb la idea que a les 4 (16 h) estiguin totes col·locades dins el recorregut. Serà aleshores (si la meteorologia no fa la guitza) quan tots els grups comencin a moure’s seguint el sentit de les agulles d’un rellotge: carrer del Roser-Passeig de la Pau-carretera de Sant Fruitós-carrer Sardana-Comte Oliba-carrer del Roser.

2. El jurat estàtic, al capdamunt del passeig de la Pau

A les cinc de la tarda, amb les comparses fent voltes pel recorregut, la Televisió del Berguedà connectarà en directe des del capdamunt del passeig de la Pau. Ho farà des del punt exacte on hi haurà el jurat estàtic amb la idea de veure passar totes les colles. Un cop iniciada la retransmissió en directe, el primer xou que passi per davant del jurat serà el primer a ser valorat. I així successivament, fins que totes les carrosses hagin passat pel punt d’avaluació estàtic.

La previsió de l’organització és que la desfilada acabi pels volts de les vuit del vespre (20 h), o bé quan totes les carrosses hagin passat pel jurat del passeig de la Pau.

3. El final de festa no serà al Vall, sinó al Pavelló Vell

La ubicació del final de festa també canvia. El Carnaval també deixa la carpa del Vall que en els últims anys havia acollit carrosses i disfresses, un cop acabada la desfilada. Aquest any el sopar i el Ball dels Cornuts seran al Pavelló Vell.

Per sopar, l’Ajuntament ha contractat una empresa per servir un sopar popular a base d’hamburgueses. És un sopar amb taules i, per això, l’aforament era limitat a unes 700 persones. A mitja setmana, es van exhaurir els tiquets. La barra serà gestionada per les entitats de la ciutat La Bauma dels Encantats i Surf The Bowl.

4. Els premis (sense categoria infantil) s’entregaran a la mitjanit

Havent sopat, l’organització retirarà les taules i començarà el Ball dels Cornuts, al mateix Pavelló Vell, amb la selecció musical de punxadiscos locals. A mitjanit (0 h), hi haurà l’entrega de premis de la desfilada de comparses. I aquí, en els premis, també hi ha novetats importants.

L’Ajuntament destinarà 5.000 euros a premiar les millors propostes de la rua, però a diferència d’altres anys només dividirà els reconeixements en tres categories: carrossa, animació i comparsa. S’elimina, doncs, la categoria infantil, de manera que les carrosses amb infants competiran contra la resta de grups pels mateixos premis, sense diferències.

Ara bé, l’eliminació d’una de les categories de les últimes edicions va lligada a la inclusió d’un quart premi en cada categoria.

Millor carrossaMillor animacióMillor comparsa
1r premi1.000 €500 €400 €
2n premi800 €400 €300 €
3r premi500 €300 €200 €
4t premi300 €200 €100 €

5. Una festa segura i saludable

Com ja és habitual, l’organització del Carnaval a Berga implementarà accions per promoure un consum responsable i no abusiu de begudes alcohòliques. D’una banda, es dispensarà aigua a les comparses del carnaval abans de l’inici de la desfilada i també s’habilitarà un punt d’avituallament de fruita i aigua durant la rua.

D’altra banda, la festa comptarà amb un Punt Lila dinamitzat per Mediare, que oferirà informació i atenció sobre violències sexistes durant el ball de dissabte a la nit, al Pavelló Vell. A més, hi haurà un servei itinerant durant la rua i també durant la matinada, un cop hagi finalitzat el ball per promoure el retorn segur a casa.