Gironella estrena la primera pista d’atletisme del Berguedà

Té una longitud de 200 metres, és de sauló compactat, però les administracions es comprometen a treballar per instal·lar-hi el tartan en una segona fase.

“Estic molt emocionada”. Milagros Carmen fa 35 anys que demana una pista d’atletisme, i avui ha estat un dels noms que més s’ha verbalitzat a la presentació de la de Gironella, la primera que estrena el Berguedà. La Milagros explica que fins i tot va baixar a Barcelona a parlar amb el president Pujol i amb el conseller d’Esports del moment: “La resposta va ser que per què volíem una pista d’atletisme, si ja teníem les muntanyes”. D’aquella rèplica, que ha quedat gravada a la memòria de la Milagros, han passat dècades, i mai s’ha cansat de reivindicar-ho perquè —diu— “la canalla ho mereix”.

Molt a prop d’ella, avui hi ha l’Alfonso López, una de les ànimes del club d’atletisme JAB Berga. Ha estat una altra de les veus que més ha ressonat els últims anys reclamant la infraestructura. I amb raó: el JAB fa anys que s’ha convertit en un club nòmada que ha anat de banda a banda de la comarca buscant un terreny pla i fixe, on ensenyar les primeres nocions d’atletisme al centenar d’infants que formen la seva escola.

“Hem passat pels patis de totes les escoles de la comarca. També vam ser durant un temps al pavelló de Berga però vam haver-ne de marxar perquè els altres clubs el necessitaven. També vam entrenar un temps al camp de futbol de Sant Jordi, que ens anava molt bé pel cros, perquè és d’herba natural, però el club també l’ha acabat necessitant. I ara fem entrenaments allà on podem: a Cal Rosal, un cop a la setmana a Manresa, a la serra de Noet…”, explica.

Amb la pista de Gironella, l’Alfonso i les famílies del JAB respiren alleugerides perquè, per fi, tenen un lloc on establir-se. Això sí, no abaixen la guàrdia: “No podem caure en el conformisme. Continuem reivindicant que es pugui posar el tartan i que no haguem d’esperar 20 anys més”, recalca López.

Una volta de 200 metres i una recta de 100

La pista de Gironella té una longitud de 200 metres i una recta de 100, i està feta a base de sauló compactat. A més, disposa d’una tanca de fusta per protegir-la i d’un camí circular de 333 metres per a l’escalfament i enllumenat.

En aquesta primera fase, la pista serà de terra, però les administracions han deixat oberta la porta a modificar la superfície en una segona fase per posar-hi el tartan que reivindiquen els atletes. D’entrada, però, aquesta primera fase és el resultat d’una suma d’esforços per part de les entitats: el Consell Comarcal i la Diputació hi han posat 60.000 euros, i l’Ajuntament n’hi ha aportat uns 55.400, a banda dels 21.000 que han permès incorporar un salt de longitud i una pista de llançament a la infraestructura.

“Ara podem mirar la cara a la gent”

Representants de totes les administracions implicades en la construcció de la nova pista d’atletisme han estat presents en la inauguració. L’exconseller comarcal d’Esports, Abel Garcia, avui en representació de l’àrea d’Esports de la Diputació, ha assegurat que “avui podem mirar a la cara a tota la gent que dia rere dia ens demanaven aquests esforços”. I afegeix que “avui es demostra que les coses que es prometen, es poden complir”.

Garcia s’ha referit a la pista provisional que es va fer en un camp de Casserres davant la inacció política i que, segons diu, “va fer que prenguéssim nota tots plegats”. També s’hi ha referit l’actual president del Consell Comarcal, Ramon Caballé, que ha agraït “l’herència rebuda” i ha confiat que la inauguració d’avui sigui “la primera pedra” i que, per tant, el sauló deixi pas al tartan més d’hora que tard.

Retenció de talent i promoció de l’esport

Des de l’Ajuntament, l’alcalde, David Font, i el regidor d’Esports, Miquel Serra, han coincidit a remarcar que la pista “evitarà el desplaçament dels nostres atletes a comarques veïnes”. El regidor Serra ha confiat que, ara, els veïns de Gironella i comarca se la facin seva” i ha agraït la implicació de persones com la Milagros Carmen. En això últim també hi ha coincidit l’alcalde que ha reivindicat “les persones que han fet que l’atletisme no hagi mor mai a la comarca”.

Des de la Federació Catalana d’Atletisme, la presidenta, Mercè Rosich, ha parlat d’un “primer pas”, però que a la vegada és “un pas de gegant”, i ha destacat que “és un orgull i satisfacció” estrenar una infraestructura com aquesta perquè “representa poder fer promoció de l’esport”. En la mateixa línia, el director del Consell Català de l’Esport, Aleix Villatoro, ha apuntat que “això d’avui passa perquè hi ha molts agents que es conjuren perquè acabi passant” i ha conclòs que “és important que hi hagi llocs on passin les coses” i, després, persones que en facin ús.

L’ús de la pista serà gratuït: com reservar?

El nou equipament estarà obert a tots els atletes en l’àmbit professional o amateur. L’ús de la pista serà gratuït, excepte quan calgui llum perquè sigui de nit: en aquest cas caldrà pagar 0,50 € per hora, que és el que costa la il·luminació.

Tot i ser gratuïta, cal reservar hora per poder fer ús de la pista. Les reserves es fan a través de la pàgina web gironella.reservaplay.cat o de l’app de Reservaplay (disponible per iOS i Android). Cada reserva té una durada mínima de 30 minuts i una màxima de 2 hores.

Un cop feta la reserva, s’obtindrà un codi d’accés que s’haurà d’introduir al teclat ubicat a l’accés principal a la instal·lació.

Horaris

Horari d’estiu (abril, maig, juny, juliol, agost i setembre): de 7.00 a 23.00 h.

Horari d’hivern (octubre, novembre, desembre, gener, febrer, març): de 7.00 a 22.00 h.