Torneig casteller de futbol a Berga: dos dies de partits per tota la ciutat i una nit amb dues festes en paral·lel

Hi participaran 48 colles castelleres vingudes d'arreu del país i l'organització espera que hi participin més de 1.600 persones entre esportistes i seguidors.

Arriba el cap de setmana del Torneig Casteller de Futbol. Per segon cop en cinc anys, la cita se celebrarà a Berga entre dissabte i diumenge, 24 i 25 de febrer. Hi participaran 48 colles castelleres vingudes d’arreu del país i l’organització espera que hi participin més de 1.600 persones entre esportistes i seguidors.

Places exhaurides… en només tres hores!

L’organització del torneig ha deixat clar des que es va conèixer que Berga repetiria com a seu que és un fet “excepcional”. La darrera edició que es va celebrar a la capital del Berguedà, l’any 2019, ja va ser un èxit i els organitzadors asseguren que tornar a Berga ha generat “una gran expectació” al món casteller.

Prova d’això és que, després que s’obrís la pàgina web on fer les inscripcions, les 48 places disponibles es van omplir en només tres hores. Això fa que diversos equips hagin quedat fora de la competició, però alguns ja han anunciat que enviaran una delegació a la ciutat per gaudir de l’esdeveniment.

El programa: futbol de dia; concerts de nit (amb actuació sorpresa al pavelló)

Al matí i a la tarda de dissabte, dia 24, les colles lluitaran amb els seus respectius equips per arribar a la final amb partits que es disputaran en vuit pistes. Seran a la plaça de la Font del Ros, a l’institut Guillem de Berguedà, a la zona esportiva (pavellons) i a l’Escola Xarxa. Els partits tindran lloc de 9.30 a 14.30 h i de 15 a 21.30 h. I els organitzadors ja han deixat clar que, si plou, el torneig seguirà el seu transcurs, però s’escurçaran els partits perquè totes les colles puguin disputar els seus enfrontaments a les pistes cobertes.

Amb els finalistes confirmats, la jornada de dissabte acabarà amb dues festes simultànies, degut al gran nombre de visitants previstos. Al Cine Catalunya, hi punxaran PD Anís i Moscatell i PD Sabata Plana. Mentrestant, al pavelló vell hi haurà concert amb Pascual i els Desnatats, el grup de versions Blú, PD Salas Xic i una actuació sorpresa.

Superada la nit, diumenge la fase final del torneig començarà a les 9 del matí. Els millors equips lluitaran pel títol al pavelló. Les semifinals començaran a les 10.10 h. El partit pel tercer i el quart lloc s’estima que serà cap a dos quarts d’1 (12.30 h) i la final, a les 2 del migdia (14 h). El certamen acabarà amb un dinar de comiat.

Els clubs del pavelló s’adapten a la cita

Mentre duri el torneig casteller, els clubs que habitualment juguen i entrenen al pavelló no podran fer-ho. Des d’aquest dijous, començaran els preparatius a la zona i, per tant, la cita també afectaran als entrenaments. Per contrarestar-ho, els clubs han adaptat els horaris dels seus partits o bé directament han buscat altres seus.

L’Handbol Berga, per exemple, disputarà alguns partits al pavelló poliesportiu de Gironella, dissabte, gràcies al fet que l’ajuntament gironellenc s’hagi prestat a cedir-los l’espai. Altres compromisos es podran jugar perquè són fora de casa. I altres, els de bàsquet, es podran disputar al pavelló perquè s’han programat per diumenge a la tarda, quan el torneig casteller ja haurà acabat.

Paneres solidàries

Per finançar part de l’esdeveniment, els Castellers de Berga han comptat amb l’ajuda d’un gran nombre d’entitats i comerços de la comarca. Entre d’altres col·laboracions, una quarantena de comerços han ofert productes i han venut butlletes per al sorteig de quatre grans paneres que, en part, serviran per fer diners per pagar les despeses organitzatives. A més, una part dels diners que es facin amb la venda de butlletes es donaran a la Fundació Horitzó del Berguedà i a la Fundació La Llar.

Les butlletes guanyadores del sorteig s’anunciaran diumenge, a 1/4 de 4 de la tarda (15.15 h), just abans de l’entrega de premis als guanyadors del torneig.