74 mm de pluja i neu als Rasos i al Cadí: així baixen els rius al Berguedà gràcies al temporal de la Setmana Santa

El mes de març ha plogut a Berga el doble del que és normal, i el 2024 ja està "una mica per sobre de la mitjana" de precipitacions, després de dos anys de sequera

Xalet-refugi dels Rasos de Peguera, després de la nevada de Setmana Santa | Tour du Lord
Xalet-refugi dels Rasos de Peguera, després de la nevada de Setmana Santa | Tour du Lord

En plena emergència per sequera, el Berguedà tanca una Setmana Santa per emmarcar. Des del dilluns 25 fins aquest Dilluns de Pasqua, les estacions meteorològiques de la comarca han acumulat al voltant de 50 mm d’aigua, i en alguns casos, fins i tot, més: a Castellar del Riu, és on més ha plogut (74 mm), seguit de Cercs (73,8) i el Santuari de Queralt, a Berga (66,8).

El dimarts i el diumenge han estat els dies més plujosos, però, en alguns observatoris, com el de Bagà nord, fa vuit dies seguits que hi plou, poc o molt, cada dia.

Els rius baixen amb molta potència

El Llobregat i tots els seus afluents de l’Alt Berguedà baixen com feia temps que no se’ls veia. Aquest aspecte presentava el saltant de la Pobla de Lillet, en unes imatges gravades per Enric Garcia.

La resclosa de Guardiola multiplica l’aigua per 15

Un tros més avall, a la resclosa de Guardiola, l’Agència Catalana de l’Aigua hi ha registrat un cabal màxim de 10,7 m3/s quan a principis de mes baixava a 0,7 m3/s.

Les reserves de la Baells creixen amb força

L’embassament de la Baells continua en una situació molt preocupant, però fa tres setmanes que les reserves van tocar fons (19%) i, des de llavors, creixen paulatinament: en les últimes hores, gràcies a les pluges de la Setmana Santa, l’entrada d’aigua s’ha accelerat, i ja frega el 23%.

Neu als Rasos i al Cadí

La pluja a les valls ha estat neu als cims. Al xalet-refugi dels Rasos de Peguera, a 1.754 m d’altitud, ho han viscut com “un regal”. Amb la nevada d’ahir, s’hi van acumular 10 centímetres més de neu, i la primavera ha començat molt millor de com ho va fer l’hivern.

Després de la nevada de diumenge, així s’han llevat aquest Dilluns de Pasqua els cims del Cadí i del Pedraforca, segons les imatges que ha recollit Meteocadí.

I així estava en plena Pasqua el refugi Lluís Estasen, a la falda del Pedraforca, en una fotografia de Lluís Carmona Feliu.

Març molt més plujós del que és habitual

Després de dos anys de sequera, el mes de març que deixem enrere ha canviat la tendència, i ja abans de l’últim episodi de pluges, havia plogut a Berga el doble del que és habitual. “Ha estat el 6è març més plujós dels últims 70 anys i, segons el meteoròleg Aleix Serra, “la sequera de fons continua, però el 2024 tenim una mica de superàvit, amb 175 mm recollits fins a 1 d’abril (+35%)”.