Aquestes són les 30 empreses del Berguedà que més facturen

Catalana de Pinsos, Serradora Boix i Comercial Peralba encapçalen el rànquing

Tèxtil Tàpias, a l'Ametlla de Merola, ha ampliat l'equipament i ja té 72 telers | TT
Tèxtil Tàpias, a l'Ametlla de Merola, ha ampliat l'equipament i ja té 72 telers | TT

Catalana de Pinsos encapçala un any més el rànquing de les empreses que més facturen al Berguedà, segons les dades que ha divulgat la Cambra de Comerç. L’empresa situada entre la Plana i l’Ametlla de Casserres, al terme d’Olvan, va ingressar 33,65 milions d’euros el 2022, l’últim any amb xifres divulgades, i es va situar al número 1 de la llista.

La Serradora Boix, de Puig-reig, va facturar 8 milions més que l’any anterior, es va enfilar fins als 32,65 milions, i es va col·locar en segona posició. Completa el podi Comercial Peralba, de Berga, l’empresa de climatització, aigua i electricitat que ja té deu punts de venda a Catalunya i a Andorra i s’acosta als 30 milions.

Serradora Boix, de Puig-reig, amb 116 treballadors, va facturar més de 32 milions d'euros el 2022 i va ser la segona empresa del Berguedà
Serradora Boix, de Puig-reig, amb 116 treballadors, va facturar més de 32 milions d’euros el 2022 i va ser la segona empresa del Berguedà

Per darrere, hi ha Remcobcn, l’antiga Muntatges Rus, amb seu a Berga, que té 243 treballadors i opera en maquinària industrial i en mines, sobretot fent serveis auxiliars a les de Súria. Weelko, amb nau al polígon de la Valldan, ocupa el 5è lloc al rànquing, frega els 20 milions d’euros de facturació, i fabrica mobiliari per a centres d’estètica, dentistes i podòlegs.

Embotits i oli

En aquesta llista de les principals empreses del Berguedà, hi destaquen dues fàbriques d’embotits, totes dues al polígon de la Valldan: Especialitats Pirineus (12,47 M eur) i Càrniques Valldan (6,75 M eur). Entre les dues, donen feina a més de cent persones.

La guerra d’Ucraïna i les dificultats per accedir a l’oli de girasol van impulsar l’any 2022 l’empresa d’oli de colza dels germans Rovira, a Sagàs: amb només tres treballadors, Roviroli va facturar més de 9 milions d’euros.

Embotits Pirineus, al polígon de la Valldan de Berga, va facturar el 2022 12,47 milions d’euros

Ressorgiment de les empreses tèxtils

Trenta anys després de la gran crisi de les colònies tèxtils, hi ha tres empreses de roba i teixits que se situen a la llista de les que més facturen al Berguedà, gràcies a una aposta per la modernització i l’especialització: Meroltex, a l’Ametlla de Merola, que fa fils sostenibles; Balvitex, a Viladomiu Nou, que s’ha especialitzat en teixits sintètics per a tendals, i Tèxtil Tàpias, també a l’Ametlla de Merola, experta en teixits tècnics, que acaba d’ampliar i modernitzar els telers.

Llista completa

Aquesta és la llista completa, amb les trenta empreses amb seu social al Berguedà que més facturen: