Una exposició sobre la història de Vedruna a Berga transforma l’església de Sant Francesc en un museu

Estarà oberta fins al 12 de maig i commemora els 200 anys de la Fundació Vedruna al país, amb diversos espais que també radiografien la història del centre a Berga.

Transformació insòlita de l’interior de l’església de Sant Francesc de Berga. L’Escola Vedruna hi ha muntat una exposició que commemora els 200 anys de la Fundació Vedruna i que reserva diversos espais per recordar l’evolució que ha tingut l’escola a Berga.

La idea del centre era fer la mostra al claustre de Sant Francesc, però ha coincidit amb altres actes i no ha pogut ser. L’alternativa va ser demanar als Amics de Sant Francesc la cessió de l’església durant els quinze dies que durarà l’exposició, i s’hi han avingut.

L’exposició estarà oberta dues setmanes, del 26 d’abril al 12 de maig. Només tancarà dilluns i dimarts. Els altres cinc dies de la setmana es podrà visitar en horaris ja estipulats: dimecres, dijous i divendres, de 17 a 20 h; i dissabte i diumenge, matí i tarda, de 10 a 13.30 h i de 17 a 20 h. A banda, l’1 de maig, festiu, tindrà el mateix horari que els caps de setmana (matí i tarda).

Una exposició de país, però amb segell propi

La mostra s’emmarca dins la celebració dels 200 anys de la Fundació Vedruna a tot el país. Els dos segles es compliran l’any 2026, però les escoles Vedruna de tot Catalunya han avançat una part dels actes per anar-los fent progressivament, reservant, això sí, la festa grossa per al 2026.

A Berga, l’exposició té una part comuna que també es pot trobar a les exposicions que les altres escoles han fet en altres municipis. Ara bé, els organitzadors han reservat diversos espais per radiografiar l’evolució del centre des del 1837, l’any en què l’escola va obrir a la capital del Berguedà.

Hi ha orles d’antics alumnes, plafons pedagògics que parlen de sostenibilitat, una part que es fixa en l’evolució de les bates de l’alumnat, una pila de fotos de diferents èpoques… I, fins i tot, han recreat com era una aula antiga, amb pupitres, màquines velles, documents, etc. Tot plegat, es complementa amb diversos jocs que conviden el públic a interactuar amb el material expositiu.

Imatges de l’exposició (Marc Canturri)