Les Clàssiques de Berga: l’aliança entre CEB i Runners per enfortir la BRB i recuperar la mítica marató de muntanya

Les dues entitats sumen esforços de forma insòlita per crear un únic cap de setmana que reunirà diverses proves, amb un punt neuràlgic: la plaça de Sant Pere de Berga.

Cap de setmana gran a Berga i les muntanyes del seu voltant. Arriben Les Clàssiques de Berga, un nou esdeveniment que neix de la unió de la Berga-Rasos-Berga del Club Esquí Berguedà i la Berga Trail dels Mountain Runners del Berguedà. Les dues entitats sumen esforços de forma insòlita per crear un únic cap de setmana que reunirà diverses proves, amb un punt neuràlgic: la plaça de Sant Pere de Berga.

L’activitat començarà aquest dissabte, 27 d’abril, al matí, al pla de Corbera, amb la Correxics Corbera. Hi participaran infants fins a la categoria cadet. El mateix dissabte a la tarda, l’organització recupera la Vertical Figuerassa, que anys enrere havia fet la Berga Trail i que convida els participants a pujar a la Figuerassa des de la plaça de Sant Pere, en un repte amb un desnivell imponent.

Sopar popular i música a la plaça de Sant Pere

Precisament en el marc d’aquesta recuperada vertical, CEB i Mountain Runners proposen a participants, organització i públic allargar la jornada de dissabte, amb un sopar popular i una sessió de punxadiscs que farà de pròleg del concert de Sant Marc que l’Ajuntament organitza al pavelló de Berga i que té a l’artista Julieta com a cap de cartell, juntament amb PD Morde.

A la plaça, l’organització de Les Clàssiques oferirà un sopar popular de 4 euros, amb la Cuina del Barbut, que elaborarà carn de Ramaders de Muntanya del Berguedà, i amb la col·laboració de Cervesa Guineu. Havent sopat i abans del concert al pavelló, els PD Anís i Moscatell ambientaran la nit.

Diumenge, la gran gala esportiva

L’endemà arribarà el dia gran, esportivament parlant. Es disputaran tres curses de muntanya: la 26a Berga-Rasos-Berga, que s’inclou dins el calendari de curses de la copa catalana que organitza la Federació d’Entitats Excursionistes de Muntanya (FEEC); la històrica marató de Berga, que es recupera després d’uns quants anys; i la Berga-Queralt-Berga.

La unió fa la força

Clàudia Sabata, presidenta del CEB, i Ernest Garrido, president dels Mountain Runners, coincideixen que la unió de les dues entitats per organitzar un mateix cap de setmana reforça la cita. Sabata ha assenyala que “el panorama de curses de muntanya s’ha diversificat molt en els últims anys, hi ha molts circuits i diverses federacions implicades”. Per tot plegat, diu, “serà feina de l’organització treballar perquè la cursa creixi, no només en nombre d’inscrits, sinó també en organització, per buscar aquells detalls que fan que els participants quedin contents”.

La presidenta del CEB ha assegurat que la línia a seguir està clara: “Mica en mica, hem de fer un bon treball perquè tornem a ser un esdeveniment puntal“. En la mateixa línia, Ernest Garrido ha recalcat que “ens hem ajuntat dues entitats que fan muntanya amb l’únic objectiu de treballar per la gent d’aquí i oferir un gran espectacle“. Totes dues presidències, a més, han reivindicat que la suma d’esforços també mobilitza un gran nombre de voluntaris i persones implicades, sense les quals Les Clàssiques no serien possibles.

Les administracions públiques també han reivindicat la unió dels dos projectes. Des del Consell Comarcal, Ramon Caballé ha celebrat que “dues entitats tan fortes sumin plegades” i ha destacat que l’aposta esportiva del Consell “continua intacta”, després d’uns mesos més centrats en el cicloturisme: “Ara és hora d’apostar i no deixar de banda allò que ja fèiem bé, que són les curses de muntanya”.

En la mateixa línia, el regidor d’Esports de Berga, Guillem Canal, ha destacat que el punt neuràlgic de l’activitat sigui la plaça de Sant Pere: “Donarem vida al barri vell i tindrem molt moviment amunt i avall”. Canal ha animat el públic a venir a presenciar-ho, però ha demanat respecte per l’entorn.

Àrbitres ambientals

Precisament en aquesta edició l’organització es posa a prova pel que fa a la sostenibilitat: una sèrie d’àrbitres ambientals analitzaran les accions impulsades pels organitzadors de cara a tenir un impacte mínim en l’entorn natural on es desenvolupa. Si superen l’examen, es convertiran en la primera prova del país que obté aquest segell de petjada verda a l’entorn.