La CUP defensa des de Casserres una política agrària pròpia a Catalunya: “La pagesia no vol les engrunes, vol el pa sencer”

Els cupaires clamen per una sacsejada de les polítiques agràries per adaptar-les a les necessitats de la pagesia d'aquí i es presenten com "l'única opció" per garantir-ho.

Martina Marcet, al centre, entre Emma Rojas i l'alcalde de Casserres, Eduard Subirana. M. CANTURRI

Amb la mirada posada a les eleccions catalanes del 12 de maig, la CUP s’ha presentat aquest dijous al matí des de Casserres com “l’única opció per garantir un canvi de model productiu que no deixi cap pagès ni cap pagesa enrere”. En una roda de premsa al centre del municipi casserrenc, la berguedana Martina Marcet, número 8 de la llista de la CUP per Barcelona i candidata de la Catalunya central, ha assegurat que “en els últims 30 anys la pagesia només ha perdut bous i esquelles” en “un fracàs manifest de la política agrària comuna”. Per això, Marcet ha defensat que la solució és una política agrària pròpia a Catalunya que propiciï una relocalització de la producció. I, en definitiva, que permeti a la pagesia produir els aliments que els catalans mengen.

“No té cap sentit que ens dediquem a engreixar porcs aquí, amb soja que ens ve del Brasil, per poder enviar-los a la Xina. Som la fàbrica de porcs d’Europa i després hem de gestionar tots els purins“, ha apuntat. I ha afegit que “tampoc podem exportar la fruita del Pla de Lleida i que a nosaltres ens arribi la del Marroc”, “que no hi hagi controls sobre aquestes importacions i exportacions i que tot quedi subjugat a contractes comercials que, en bona mesura, tenen a veure amb que necessitem que hi hagi països que ens facin de frontera fora dels límits d’Europa”.

Marcet ha clamat per “una transició del model productiu cap a formes més sostenibles” i ha assegurat que, per fer-ho possible, “cal intensificar”, després d’anys de governs a Catalunya que no han estat capaços de resoldre-ho: “Per no fer, no han estat capaços ni de pagar els ajuts quan toca”. I ha conclòs que la pagesia no pot abaixar la guàrdia: “No hem d’estar contents amb les engrunes que s’han aconseguit negociar als despatxos després de les mobilitzacions. La pagesia no vol les engrunes, vol el pa sencer”. I ha deixat clar que la seva proposta és agafar com a base les reivindicacions de Revolta Pagesa i crear un nou model “amb la pagesia sent-ne partícip, i no d’esquenes, com ha passat fins ara”.

15 promeses per sacsejar les polítiques agràries

Marcet ha sortit a la palestra acompanyada d’Emma Rojas, també pagesa, de Guixers, i número 5 de la llista de la CUP per Lleida. Rojas ha detallat la bateria d’accions pensades per a la pagesia que volen impulsar des de la Generalitat. Entre aquestes, hi ha “un tracte equitatiu” per garantir l’aigua a la petita i mitjana pagesia, un calendari de pagaments àgil i eficient, “la creació d’una llei de la petita i mitjana pagesia, que adapti la normativa, la burocràcia i les exigències segons la mida de l’explotació” o la creació d’una Renda d’Impuls Agrari que, durant 5 anys, acompanyi els pagesos que arrenquin una explotació.

També plantegen sacsejar les oficines comarcals del Departament per centrar-les en l’assessorament en els tràmits i el suport concret al relleu generacional. Alhora, plantegen fer una distribuïdora pública que garanteixi preus justos i que faciliti la logística, i establir una regulació de les importacions per evitar casos com els dels porcs i la fruita que ha detallat Martina Marcet.