L’institut Guillem de Berguedà de Berga podria perdre una línia de segon de batxillerat a partir del setembre

El Departament ho ha planificat així inicialment, però diu que "no és una decisió tancada". La CGT alerta que derivarà en aules massificades.

Aula de l'institut Guillem de Berguedà. INS GUILLEM DE BERGUEDÀ

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ha planificat inicialment un grup menys de segon de Batxillerat de cara al curs vinent a l’institut Guillem de Berguedà de Berga: de 3 línies es passaria a només 2. Ho ha denunciat el sindicat de la CGT al Berguedà, advertint que la mesura provocarà massificació a l’aula i que hi haurà famílies forçades a triar un centre concertat per manca de places disponibles al públic.

Fonts del Departament han confirmat a l’Aquí Berguedà la planificació d’una línia menys d’entrada, però han matisat que ja s’ha notificat al centre que la decisió final es prendrà en funció de les preinscripcions: “No es tracta de cap decisió tancada”. A banda, les mateixes fonts apunten que “el pacte contra la segregació obliga a ajustar la oferta educativa a la demanda i no generar sobreoferta, que deriva en segregació escolar“.

Els estudiants que han fet primer a l’estranger, en risc?

A la CGT els arguments no els convencen, ni de bon tros. La mesura, diuen, està portant al centre a aules que s’acostarien als 38 alumnes, el màxim permès: “Això implica massificació, la barrera principal a la qualitat en l’aprenentatge”. També critiquen que “les famílies que vulguin escollir l’institut Guillem de Berguedà per la confiança en el seu projecte educatiu i la qualitat del seu ensenyament es veuran forçades a acceptar el centre concertat”.

A més, asseguren que part de l’alumnat quedaria fora del centre per raons administratives: “Seria el cas d’estudiants que aquest primer de batxillerat l’han cursat a l’estranger. Aquest alumnat serà derivat a la concertada, és a dir, a l’ensenyament privat amb places pagades amb pressupostos públics”.

L’única opció pública de batxillerat a la ciutat

La de l’institut Guillem de Berguedà és l’única opció pública per fer batxillerat a Berga. L’altre institut públic, el Serra de Noet, només té línies fins a 4t d’ESO. La primera fornada d’alumnes va aterrar-hi l’any 2006 amb el compromís que, quan arribessin a 4t (al cap de quatre anys), podrien seguir cursant batxillerat al centre.

Quan va arribar el moment, el Departament va incomplir la promesa que totes les famílies havien rebut quatre anys enrere i tota aquella fornada d’alumnes va haver d’anar a fer batxillerat al Guillem de Berguedà. I, així, totes les generacions que han acabat quart al Serra de Noet, des d’aleshores.