General

La Unesco aprova la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat que inclou la Patum

La Unesco ha aprovat la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Inclou noranta elements, entre els quals hi ha la Patum. Es tracta d’una llista dissenyada per donar a conèixer millor el patrimoni cultural i immaterial i alhora permetrà protegir aquests elements. Això afavorirà, segons l’historiador berguedà i gran coneixedor de la Patum Albert Rumbo, la Patum i la resta d’elements podran tenir els mateixos mecanismes de protecció que els que estan reconeguts com a Patrimoni Material.
La Patum de Berga i el Misteri d’Elx són les úniques festes de l’estat que tenen el títol de Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. En el marc del Festival Medieval d’Elx, la setmana passada es va fer un seminari que va comptar amb la intervenció de l’historiador berguedà. Rumbo va parlar sobre la festa berguedana i de les repercussions socials que ha tingut la proclamació com a Patrimoni de la Humanitat. A Elx, Rumbo va trobar que, tot i tractar-se de dues festes molt diferents, El Misteri i la Patum tenen algunes coses en comú: s’han representat durant centenars d’anys de manera ininterrompuda, tenen igualment problemes d’aforament limitat i també debaten si s’ha de representar fora del seu lloc original per donar-les a conèixer.
Les dues ciutats també s’han trobat amb efectes similars després del reconeixement de la Unesco. Sobretot, han detectat un major interès per conèixer la festa i ‘s’han situat en el mapa’.
A Elx, Rumbo va assistir a la representació del Misteri. Assegura que val la pena veure-ho en directe i destaca que, com la Patum, ‘és una manifestació única’.

Comentaris