General

Els ramaders joves es queixen que la pressió dels preus compliquen la viabilitat de les explotacions

Donar continuïtat a una empresa ramadera al Berguedà és més qüestió de perseverança i de tradició que no pas de viabilitat econòmica. Ho ha explicat al programa Mitja hora de ramaderia, de Ràdio Berga, la família Pellicer. Fa tres generacions que es dediquen al sector primari des de Casserres, i l’avi i el pare estan satisfets que la descendència hagi volgut continuar a l’explotació.
Els principals problemes per als joves ramaders són els preus i la paperassa. Cada cop, hi ha més tràmits a fer i més normativa que s’ha de complir. Això, sense que augmenti el consum de carn, i sense que els ramaders puguin fixar els preus.
La família Barbats, de Casserres, complementa el negoci de la ramaderia amb l’explotació de diverses cases d’agroturisme. Segons les tres generacions de Pellicer, avui dia, la ramaderia ja no seria rendible sense complementar-la amb el turisme.

Comentaris