Debat electoral 2019

General

Els Miner generaran 66 llocs de treball i 16 milions d’euros d’inversió al Berguedà

El Berguedà és la comarca catalana que més es beneficia dels ajuts Miner que concedeix des de l’any 1998 l’Instituto para la Reestructuración de la Mineria del Carbón y Desarrollo Alternativo de las Comarcas Mineras amb l’objectiu d’incentivar l’activitat econòmica en zones afectades pel tancament de mines. En la darrera convocatòria, la del 2009, de la comarca s’han aprovat set projectes que generaran 66 llocs de treball i una inversió de 16 milions d’euros, dels quals 3,5 seran subvencionats a fons perdut.
A la convocatòria de l’any 2009, que ha estat recentment aprovada, s’hi van presentar deu projectes d’empreses berguedanes. Entre els projectes que es tiraran endavant gràcies a aquests ajuts hi ha l’ampliació de les instal·lacions de Berga Resort, l’ampliació de l’empresa Rocha Càtering de La Pobla de Lillet, un projecte de reciclatge de roba del Grup Horitzó del Berguedà, un projecte turístic a la Font Negra de Berga, un altre d’allotjament turístic a Casserres, l’ampliació de les instal·lacions d’Investigacions Micològiques de Catalunya i la millora de la cuina de l’Hospital Sant Bernabé.
A aquesta convocatòria s’hi podien presentar projectes empresarials de Berga, La Pobla de Lillet, Vallcebre, Bagà, Cercs, Guardiola de Berguedà, Olvan, Casserres i Gironella. També estava oberta a municipis de la comarca de l’Anoia, però no se n’ha presentat cap.
Els ajuts Miner procedeixen de la Unió Europea, que és qui estableix els criteris en l’atorgament de les subvencions. Des de feia alguns anys, alguns municipis havien quedat fora de la convocatòria. Per aquest motiu, des d’aquest any s’ha obert una nova línia de subvencions per a petits projectes empresarials generadors d’ocupació. La delegada de les Comarques Centrals d’ACC1Ó, Montserrat Fontarnau, ha explicat que aquesta nova línia és molt interessant, perquè existeixen pocs ajuts a fons perdut per a projectes empresarials de petites dimensions. Segons Fontarnau, d’aquesta manera s’avança en el reequilibri territorial en benefici dels municipis més afectats pel tancament de les mines, de manera que es poden consolidar projectes empresarials o atraure la instal·lació de noves indústries.
Avui al matí s’ha fet la presentació d’aquesta nova línia d’ajuts a Berga, en un acte al pavelló de Suècia. Hi han assistit una quarantena de persones.

Comentaris