General

Cavallets amb faldons nous, nans vells amb ‘new look’ i esclafidors embotits

Berga ha viscut una Patum de Lluïment multitudinària i assolellada, amb 27 graus de temperatura. Les compareses s’han retrobat amb la plaça de Sant Pere, després de gairebé un any d’hivernació.
Els turcs i cavallets han estrenat Patum, i també indumentària: en concret, els cavallets han lluït uns faldons nous, amb franges de roba gruixuda grogues i vermelles, que avui estaven impol·lutes.
Abans que sortissin a la plaça, s’ha pogut veure una altra de les novetats d’aquest any. Les nenes que acompanyen les quatre parelles d’administradors duien sobre les seves safates de plata uns centres fets amb les quatre espècies vegetals que les identifica: fonolls, ravanisses, esclafidors rebentats i esclafidors embotits. A la majoria de patumaires, el detall els ha passat desapercebut, però alguns han resolt el dubte que tenen cada any quan llegeixen el programa de mà de la Patum: “Què coi són aquests noms estranys?”.
A l’àliga, li ha costat fer-se espai al centre de la plaça. Com sempre. Els que s’ho miraven des dels balcons no podien entendre com hi havia tantes empentes a primera fila si la plaça no estava ni la meitat d’atapeïda que a la nit.
Als nans vells, se’ls ha acudit sortir sense l’habitual cadena humana amb què els col·laboradors fan passadís als que han de saltar. Error. Han tingut problemes per entrar a la plaça, i els nans nous han rectificat. Però, avui, els vells tenien un motiu per estar feliços: han estrenat pentinat, amb els cabells recollits. El canvi no és espectacular, però és interessant per als amants dels detalls patumaires.
La festa ha acabat amb quatre tirabols, i una corrua cap al Vall. Allà, hi ha hagut una gentada ballant sardanes i dues cues: una, per trobar taula a Cal Blasi, i una altra per agafar un pòster de la Patum.

Estic amb tu

Comentaris