General

La Patum completa presenta la primera tabalera de la història

Ara fa cinquanta anys que un grup de vuit dones, d’amagat de tothom, sense avisar, van fer un ‘cop d’estat’ a la Patum masclista, i van fer un salt de maces. Mig segle després, la Patum ha fet un pas més en la igualtat home-dona, i el dijous, 3 de juny, ens ha regalat una imatge per a la història: per primera vegada, una dona ha fet de tabalera.
Carles Prat, el tabaler titular, ha cedit el tercer i el quart salt de la Patum a la seva filla. Míriam Prat, de 15 anys, passarà a la història de la Patum per ser la primera tabalera.
“Fa només un anys, hauria estat impensable fer aquest pas”, ha dit el tabaler, mentre que ella, la protagonista, ha confessat: “estic nerviosa, però sé perfectament què he de fer, he vist el tabal a casa des que vaig néixer, i l’he tocat infinitat de vegades”. Però mai fins aquest dijous ho havia fet vestida de tabalera.
Per la resta, la Patum completa ha estat multitudinària. Com sempre, però potser una mica més. I molt mediàtica: TV3 l’ha transmès per primer cop, i tota la seva ‘artilleria’ (càmeres robotitzades, grues, micròfons sense fils, etc.) ha envaït la plaça de Sant Pere. Mentre la Patum triomfava a TV3, oferint perspectives inèdites de la festa, la televisió local sense permís que ha muntat l’Ajuntament ha deixat d’emetre per problemes tècnics.
Amb milers de persones a la plaça, el primer salt de plens ha anat com una seda. El segon, en canvi, ha estat més problemàtic. Tot just començar, s’ha encès la bengala vermella al balcó del tabaler. Hi ha hagut una caiguda, “però res greu”, ha explicat l’alcalde, Juli Gendrau. Un cop s’han aixecat els accidentats, el salt s’hauria pogut reprendre, i així ho ha indicat el tabaler, que ha tornat a picar. “Però l’ordre no ha arribat a la banda, i no s’ha reprès la música”, ha dit l’alcalde. Potser l’experiència ajudarà a millorar el dispositiu de seguretat de la Patum.
Pels amants dels números: hi ha hagut 19 tirabols.

Estic amb tu

Comentaris