Debat electoral 2019

General

Saldes perd 600.000 euros per la paralització dels ajuts del Miner

Saldes lamenta que la retallada aplicada pel PP en les subvencions del fons europeus Miner “frustren el seu projecte de poble”. Amb aquesta decisió, aquest petit municipi de l’alt Berguedà es queda sense uns 600.000 euros d’ajudes que s’havien de destinar a projectes de portada d’aigües a nuclis i masies disseminades i per rehabilitar les antigues instal•lacions de Carbons Pedraforca. Projectes que només la seva planificació ja suposa un cost important per a un ajuntament amb pocs recursos com el de Saldes.
L’alcaldessa, Dolors González, ha explicat en una entrevista al programa “Berguedà Matí” de Ràdio Berga que elaborar aquest tipus de projectes és molt costós per a un ajuntament amb poc personal com el de Saldes. En aquest cas, com a funcionaris, el consistori només té una administrativa i altres càrrecs, com el de secretari-interventor i arquitecte, es cobreixen amb unes poques hores a la setmana. Ara, la situació “és molt greu” perquè si les subvencions no tiren endavant no saben com podran finançar el cost de redacció dels projectes, els quals a més és possible que quedin en un calaix i no es puguin executar.
Amb els diners del Miner, l’Ajuntament de Saldes tenia previst fer obres per fer arribar el subministrament d’aigua a “un important nombre de masies, que encara no disposen d’aigua corrent”. Un dels nuclis que se n’havia de beneficiar més és Feners, un espai rural d’origen medieval considerat Bé d’Interès Local, on l’Ajuntament hi vol fer millores per convertir-lo en “un indret turístic rellevant”. Un altre dels projectes que queden penjats és la rehabilitació de les instal•lacions mineres que Carbons Pedrafoca va cedir al consistori i on es vol crear un espai per donar a conèixer el territori i adequar l’espai per desenvolupar-hi activitats de producció agroalimentària artesanal, que crearia llocs de treball nous.
El govern de Saldes no es dóna per vençut i assegura que continua treballant per fer que la retallada no es consumi. Segons explica González, les diputades berguedanes al Parlament, Montserrat Ribera (CiU) i Judit Carreras (PSC), estan fent gestions en aquest sentit. A més, dijous visitarà el Berguedà el diputat socialista al Congrés Román Ruiz, que segueix l’execució dels Miner.

Comentaris