El Berguedà perd dues posicions al rànquing de competitivitat empresarial

La competitivitat empresarial del Berguedà va anar a menys durant l’any passat. És el que mostra la ubicació de la comarca al rànquing de competitivitat que anualment elabora l’Associació d’Empresaris del Garraf, l’Alt i el Baix Penedès (ADEG), on el Berguedà ocupa el lloc 29, d’un total de 41, perdent dues posicions respecte a l’any anterior. La comarca tira enrere però encara no arriba al pitjor lloc que ha aconseguit, que va ser el 32è al 2008. Recula després que en l’edició anterior del rànquing havia aconseguit escalar tres posicions i arribar al número 27. Tots aquest registres es mouen a la part baixa de la classificació, de manera que només una dotzena de comarques queden per sota del Berguedà.
A partir d’aquest detallat estudi el Berguedà ha obtingut una puntuació de 25,9 sobre 100, exactament la mateixa que al 2009 i un punt inferior a la del 2010. Així la comarca continua formant part del cinquè grup de comarques, el penúltim dels sis que s’estableixen segons el nivell de competitivitat. Es tracta del grup que aplega les comarques que estan “força allunyades dels principals centres econòmics”, és a dir, el Berguedà però també el Ripollès, la Cerdanya, la Segarra, el Pla d’Urgell, la Noguera, el Pallars Jussà, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Baix Ebre. El Berguedà és l’única de l’àmbit d’influència de Barcelona, que encapçala el rànquing. La resta formen part del radi d’influència de les altres capitals provincials. L’estudi de l’ADEG destaca que encara que aquestes comarques estan a “relativa distància” dels pols econòmics més forts, “presenten una bona connexió per carretera”.
L’estudi també classifica les comarques en funció dels factors analitzats i en la majoria d’ells, el Berguedà queda a la part mitja-baixa de la taula. La millor qualificació per a la comarca la trobem en l’apartat de sostenibilitat del medi ambient, on obté 61,4 punts, (sobre 100) ocupant la posició 21, de 41. Pel que fa a la qualificació dels recursos humans i recursos per l’educació i la formació, el Berguedà es queda al lloc 23, amb 41,8 punts. En sostenibilitat social ocupa el lloc 29 i el 30, pel fa a disponibilitat del sòl i espai per a l’activitat econòmica. La pitjor ubicació, ja a la part baixa del rànquing, és la que correspon a les infraestructures de transport i comunicacions, on la comarca només obté 11,8 punts, ocupant el lloc 34 de 41.
Per tercer any consecutiu, la comarca més competitiva del país és el Barcelonès que obté un 65,2 sobre 100. La segueixen, però amb gairebé 20 punts de diferència, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.

X