General

L’Escola d’Art i Disseny de Gironella rep fort per les retallades i es queda amb un sol cicle formatiu

L’Ajuntament de Gironella ha retallat molt l’oferta educativa i la plantilla de l’Escola d’Art i Disseny del Berguedà. El consistori justifica la decisió pel dràstic descens per part de la Generalitat de les aportacions al pressupost del centre i pel baix nombre de matriculacions. Es redueix així fins a la mínima expressió l’activitat d’una escola, que és l’única al Berguedà que ofereix estudis superior en l’àmbit artístic.
En el darrer ple de l’Ajuntament de Gironella, es va donar el vistiplau a l’amortització de cinc llocs de treball al centre. A la pràctica això vol dir que d’una plantilla de nou professors, un dels quals a dedicació completa i la resta a jornada parcial, se n’han quedat tres, un amb el cent per cent de la dedicació i els altres dos a jornada parcial. Pel que fa als estudis, des d’aquest curs només s’hi imparteix el cicle superior de projectes, interiorisme i direcció d’obres, ja que s’han eliminat el cicle superior de fotografia artística i el de grau mitjà de disseny gràfic. A més, s’ha tancat la seu del centre, al carrer Joan Baptista de La Salle, on hi resta tot l’equipament del centre, i s’han traslladat les classes a les instal•lacions de l’institut Pere Fontdevila.
L’alcalde, David Font, ha assegurat en declaracions a Ràdio Berga que “bàsicament hem hagut de reestructurar a marxes forçades el servei”. Explica que des del passat maig que el consistori ha estat en contacte amb el departament d’Ensenyament, i que com que el nombre d’alumnes no arribava a la ràtio mínima per classe, que és de quinze estudiants, la Generalitat no garantia la subvenció per a aquest curs. L’alcalde recorda que en tres anys, “la subvenció del departament, que pràcticament cobrir el 75% dels costos, s’ha reduït en un 51%”. Per això l’equip de govern ha pres aquesta decisió que, diu l’alcalde, “és una mala decisió a nivell moral, però era la nostra obligació salvaguardar l’interès general del municipi”.
Segons Font, amb la voluntat d’evitar els acomiadaments, es van estudiar altres possibilitats per fer front a la manca de recursos. En aquest sentit es va contemplar la possibilitat d’aplicar un expedient de regulació d’ocupació (ERO) per fer una suspensió temporal dels contractes dels treballadors i evitar destruir llocs de treball, però l’actual llei (després de la reforma laboral) no permet a les administracions públiques utilitzar aquest sistema. També es va plantejar una reducció de jornada conjunta de tots els professors, que, segons l’alcalde, no va obtenir el suport de la plantilla. Font destaca la intenció que la reestructuració que s’ha fet del centre permeti augmentar-ne l’eficiència econòmica, mentre es treballa per guanyar nous alumnes per als pròxims cursos.
Segons ha pogut saber Ràdio Berga, els professors afectats per la retallada continuen treballant ja que encara no han rebut la comunicació oficial del seu acomiadament.

Comentaris