El PSC del Berguedà lloa la trajectòria cultural de Farguell i lamenta que hagi hagut de renunciar al Premi a la Cultura

El PSC del Berguedà lamenta que Jaume Farguell hagi hagut de renunciar al Premi a la Cultura arran de l’actuació dels grups municipals al ple de dijous passat a l’hora de ratificar Farguell com a mereixedor del premi, tal com havien proposat i decidit per àmplia majoria les entitats de Berga i persones particulars.
Farguell només va rebre el suport de l’equip de govern de CiU, ja que la CUP i els regidors no adscrits es van abstenir i el PP hi va votar en contra. No es va aprovar per unanimitat a diferència dels altres anys i “per dignitat” Jaume Farguell va decidir renunciar al guardó.
Un fet que han lamentat entitats culturals i esportives de Berga, les associacions de veïns, i ara també els socialistes berguedans, que no combreguen amb la decisió dels seus exregidors (els quatre regidors no adscrits a l’Ajuntament de Berga, exPSC).
El PSC considera que la rivalitat política amb Farguell (exalcalde de Berga per CiU) “mai no ha estat un obstacle per arribar a acords i treballar plegats pel progrés de Berga, del Berguedà i del país”. En un comunicat deixen clar que “aquí no valorem el Jaume Farguell polític sinó la seva trajectòria cultural, i ell ha estat una persona sensible al fet cultural”. En aquest sentit han recordat la preocupació de Farguell pel patrimoni històric, com la restauració de Sant Quirze de Pedret, i d’altres esglésies de la comarca formant part dels Amics del Romànic del Berguedà. També s’han referit a les exposicions, xerrades, conferències… que ha promogut i promou com a president d’Òmnium Cultural. I el fet que com a president del Casal d’Europa del Berguedà hagi portat el nom de Berga, del Berguedà i de Catalunya arreu mitjançant agermanaments o intercanvis.
Valors que ha volgut destacar el PSC del Berguedà, mostrant-se a favor de Jaume Farguell com a Premi a la Cultura. Els sap greu que no el pugui acceptar per l’actuació dels grups a l’oposició a l’Ajuntament, de qui lamenten “interpretacions, retrets i excuses per no donar el suport a la seva candidatura”.
JOAN ROMA VOL QUE FARGUELL RECONSIDERI LA RENÚNCIA
A banda de lamentar els fets, l’alcalde de Borredà Joan Roma (PSC) vol que Jaume Farguell reconsideri la renúncia. Aquesta és la petició que li fa el polític socialista, que en el seu moment va ser un rival polític de Farguell però amb qui també van treballar de la mà en temes culturals, com a president (Farguell) i vicepresident (Roma) del Casal d’Europa del Berguedà, de la qual Roma ja en va sortir però on va estar vinculat molts anys. Per això ha emès un comunicat en el qual expressa que “m’ha sorprès desagradablement la polèmica que ha envoltat la seva candidatura al Premi a la Cultura. La considero increïble i lamentable”. I detalla: “increïble perquè demostra un desconeixement total de l’àmbit cultural de Berga, i l’acció duta a terme per Farguell, tant en els seus anys d’alcalde com d’ençà que ha deixat la política. I lamentable perquè s’han barrejat termes inadequadament”.
En aquest comunicat en què Roma elogia a Jaume Farguell també lamenta haver-se equivocat a l’hora de proposar que el substituís al Casal d’Europa Ermínia Altarriba, quan encara era regidora pel PSC a Berga (ara no adscrita). I diu “espero que faciliti el seu relleu”.
I conclou demanat a Farguell “que reconsideri la seva renúncia al premi. Les entitats de Berga l’han proposat, és de justícia que li sigui atorgat”.

X