Es reprenen els tràmits parlamentaris per aprovar la Llei de la Patum

Es reprenen els tràmits parlamentaris perquè la Patum tingui una llei pròpia. La Llei de la Patum ha de garantir un finançament estable per la festa, també protecció, preservació, promoció i difusió.
Ahir, representants de l’Ajuntament de Berga i del Patronat de la Patum van reunir-se amb portaveus dels diferents grups parlamentaris a la Comissió de Cultura i Llengua del Parlament per tornar a posar sobre la taula el text que l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, ja havia exposat el maig del 2012. Una presentació de proposta de projecte de llei que va quedar encallada amb la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions, a finals de l’any passat. El procés va quedar aturat i ara s’ha tornat a engegar amb la voluntat que la llei es pugui aprovar entre la primavera i l’estiu que ve.
La proposta que es va tornar a explicar ahir és la que al seu dia va ser elaborada conjuntament pels serveis jurídics de l’Ajuntament de Berga i del Patronat Municipal de La Patum. Els punts centrals de la proposta es basen en la protecció de la festa, en la garantia del seu finançament, la millora de la promoció i el foment de la investigació i la salvaguarda del patrimoni.
La Llei de la Patum ha de preveure un nivell de protecció singular que en garanteixi el màxim respecte i també que asseguri la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Berga, a través del Patronat de la Patum, en la conservació i restauració de les comparses i els seus elements.
A nivell jurídic, la protecció de la imatge, la música i l’ús de les marques registrades; i a nivell pressupostari, la garantia del finançament.
Pel que fa al finançament, s’ha demanat que la Generalitat de Catalunya destini una partida específica al mecenatge de La Patum de com a mínim un 33% del pressupost de la festa i que hi hagi una recerca de persones físiques o jurídiques que col·laborin econòmicament amb el finançament de La Patum.
La predisposició dels representants dels diferents grups parlamentaris de la Comissió de Llengua i Cultura del Parlament va ser molt positiva, segons l’equip de govern de Berga, i van coincidir en la necessitat d’una Llei que garanteixi La Patum com a unes característiques que la fan única i que com a tal mereix per tant una llei que la protegeixi i vetlli per la preservació d’una festa que fa vuit anys (el 25 de novembre del 2005) va ser proclamada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco.
A partir d’ara, els diferents grups parlamentaris treballaran en base a la proposta presentada per l’Ajuntament de Berga i pel Patronat Municipal de La Patum per tal de poder consensuar el text de la Llei i iniciar els tràmits perquè aquesta sigui una realitat el més aviat possible.

X